Gül suyunu tarihte ilk kez İranlıların gülü damıtarak elde ettiği bilinmektedir. Ortaya çıkan doğal ve şifalı bu ürün zamanla Avrupa ve Asya'ya yayılmıştır. Günümüzde ise dünyanın her yerinde kullanılmakta olan gül suyunun İslamiyet ve Hinduizm'de de dini bir önemi vardır. Gül suyu faydalı ve doğal içeriğinden dolayı batı dünyasının kozmetik sektöründe olmazsa olmaz malzemelerden biridir. Aynı zamanda ferahlatıcı ve dinlendirici etkisinden dolayı aromaterapide de kullanılmaktadır.
Gül suyunun faydaları nelerdir?
Tıp, mutfak, kozmetik ve ilaç sektöründe kullanılan gül suyunun faydalarından bahsedelim.
- Gül suyunun cilt sağlığı üzerinde sayısız faydası vardır. Gül suyu, cildinizin pH seviyesine uyumludur. Cilt yüzeyindeki fazla sebum üretimini önleyerek yağlanmayı engeller, sivilce ve akne oluşumu ile savaşır.
- Gül suyu antiseptik bir içeriktir ve iltihapları önler. Bu sayede var olan sivilceleri yatıştırıcı etkisi vardır.
- Antiseptik özelliği sayesinde şişkinliklere iyi gelir. Özellikle uykusuz veya yorgun uyandığınız zamanlarda gözaltı şişlikleri için gül suyunu kullanabilirsiniz.
- Antioksidan içerikli gül suyu ciltteki hücreleri yeniler ve cildin yaşlanma belirtilerine karşı korur. Cildin daha parlak ve genç görünmesini sağlar.
- Gül suyu ile haftada iki gün saçlarınızı yıkarsanız kepeklenme sorunlarınızın çözüldüğünü göreceksiniz. Duştan sonra saç diplerinize de gelecek şekilde saçınızı gül suyu ile yıkamanız yeterli olacaktır. Aynı zamanda saç köklerini besleyici ve cansız, mat görüntüyü önleyen bir yapısı varır.
- Aromaterapide gül suyu hafızayı güçlendirmek için kullanılmaktadır. Uzmanlara göre bulunduğunuz odada gül suyu bulundurmak uzun süreli hafızayı güçlendirici bir etki sağlamaktadır.
- Gül suyunun antiseptik özelliği sadece kozmetik için değil vücut sağlığı için de büyük önem arz ediyor. Boğaz ve bademcik iltihaplanması gibi sorunlarda etkili olan gül suyu, bir takım hastalıkların da tedavisinde kullanılmaktadır. Bu gibi durumlarda saf gül suyu ile gargara yapılması tavsiye edilmektedir.
- Stres önleyici, yatıştırıcı etkisi vardır. Ruhsal gerginlik veya bunalımlarda gül suyu koklanmasının stres seviyesini azalttığı belirtilmiştir.
- Migren gibi baş ağrılarında ağrı kesici özelliği vardır. Şiddetli baş ağrılarında alın ve şakak bölgesine gül suyu sürerek masaj yapılabilir.
- Gül suyu, güllaç, su muhallebisi, zerde gibi tatlılarda kullanılır. İçeriğindeki A, C ve E vitaminleri ile yaptığınız tatlıların vitamin deposu olmasını sağlar.
- Gül suyunun göz sağlığına iyi geldiği de bilinmektedir. Bu yüzden akıllara 'gül suyu göze damlatılır mı' sorusu gelmektedir. Ancak sadece saf gül suyu olduğundan emin iseniz gözünüze damlatmanız tavsiye edilir. Özellikle alerjik bünyesi olanların mevsimsel göz kızarıkları ve göz hassasiyetlerini yatıştırıcı bir etkisi vardır ve göz enfeksiyonlarına iyi gelmektedir.
Gül Suyu nasıl kullanılır?
Gül suyunun zararlarını görmemek için öncelikle kullandığınız gül suyunun %100 saflıkta olmasına özen göstermelisiniz.
Limonun faydaları nelerdir, ne işe yarar? Limonun saça ve cilde faydaları
Gül suyunu cildiniz için kullanacaksanız, bir pamuk yardımıyla tüm yüzünüze uygulama yapabilirsiniz. Gözaltı şişkinliklerinden kurtulmak için ise pamuklara gül suyu damlatarak gözaltınızda 15 dakika bekletmeniz yeterli olacaktır.
Gül suyunun yemeklerde kullanımında ise aşırıya kaçmamak lezzet açısından tavsiye edilir. Özellikle yaptığınız süt tatlılarında 1 litre süt ile yaptığınız bir tatlıysa, bu süte 2 çorba kaşığı gül suyu katmanız hem gül suyunun lezzetini almanızı sağlar hem de gül suyunun sağlıklı içeriğinden faydalanmış olursunuz.
Cilt maskesi yapımında gül suyu sıklıkla kullanılmaktadır. Gül suyu ile maske hazırlamak için: 5 çorba kaşığı gül suyu ile 1 tatlı kaşığı gliserini karıştırıp bir pamuk ile cildinize uygulama yapabilirsiniz.
Greyfurt Faydaları – Greyfurtun Faydaları Nelerdir, Ne İşe Yarar ve Hangi Hastalıklara İyi Gelir?