Bamyanın faydaları her gün binlerce insan tarafından araştırılıyor. Bamya, dünyanın hemen her yerinde yetiştirilen ve tüketilen iyi bilinen bir sebzedir ve Türkiye'de de oldukça popülerdir. Bamya, besleyici ve sağlıklı bir sebzedir. Bamyanın tadı, hazırlanmasına bağlıdır. Çoğu insan bamya ile aşk nefret ilişkisini paylaşır; sevebilir veya nefret edebilirsiniz, ancak görmezden gelemezsiniz! Peki, bamyanın faydaları nelerdir ve hangi hastalığa iyi gelir? Bamya ebegümeci ailesine aittir ve sıcak ve ılıman iklimlerde yetiştirilir. Bir sebze olarak, vücut için gerekli olan birçok vitamin ve mineral içerir. Sadece bir sebze olarak değil, tüm iyiliğini meyve suyundan da alabilirsiniz.
BAMYANIN FAYDALARI NELERDİR?
Böbrek hastalığı
Böbrek hastalığı olan 417 hastayı kapsayan bir çalışmada, süs bamyası, böbrek hasarının bir belirteci olan idrardaki yüksek protein düzeylerini azaltmıştır.
Diyabetle ilişkili böbrek hastalığı olan 35 hastada, süs bamyası antioksidan görevi gördü, idrarda yüksek protein düzeylerini düşürdü ve böbrek fonksiyonunu artırdı. 7 denemenin ve 500'den fazla insanın sistematik olarak gözden geçirilmesi, bamya'nın diyabetten böbrek hasarı olan kişilerde ek tedavi olarak kullanılabileceği sonucuna vardı.
Bamya ve aktif bileşikleri, iltihaplanma ve oksidatif hasarı azaltarak diyabetik farelerde ve sıçanlarda böbrek hasarını da iyileştirdi.
Sonuçta, umut verici ancak sınırlı kanıt bamyanın böbrek hastalığına yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Diyetinize bamya eklemek veya takviye almak davanızda yardımcı olabilirse doktorunuzla görüşebilirsiniz.
KAN ŞEKERİNE İYİ GELEBİLİR: BAMYANIN ŞEKER HASTALIĞINA FAYDALARI
Diyabetli hamile sıçanlarda bamya, kan şekerini ve insülini azaltmıştır. Ayrıca HbA1C'yi (diyabetin bir belirtisi) ve karaciğer karbonhidrat birikimini azalttığı bilinmetkedir.
Obez ve diyabetik fareler üzerinde yapılan çalışmalarda, bamya özünün kan şekerini düşürdüğü ortaya çıkmıştır ve şeker hastalarına doktor kontrolünde bamya tüketmek tavsiye edilmektedir.
İki kompleks karbonhidratın (ramnogalakturonan ve "OP") ve bamyadan gelen bir hormonun (absisik asit) kan şekeri seviyelerini düşürdüğü gösterilmiştir.
Bamya ayrıca diyabetik sıçanlarda (artan kas glikojeni) kasların şeker kullanımını arttırdı.
Bamya, diyabet hastalarının bağırsaklarında şeker emilimini azaltır.
Hücre temelli bir çalışmada, bamya özü, insülin (beta hücreleri) üreten pankreas hücrelerinin ölümünü önlemiştir.
MİDEYE İYİ GELİR
Bamya, alkolün karaciğer üzerindeki hasarını ve toksik etkilerini azaltabilir (oksidatif stresi azaltarak korunan astar ve hemoglobin kan seviyelerini iyileştirdiği bilinmektedir).
Bamya, bir hücre çalışmasında insan mide hücrelerine bakteriyel bağlanmayı azaltabilir. (bloke H. pylori yüzey reseptörleri)
Antioksidan Aktiviteye sahiptir
Yapılan bilimsel çalışmalarda, bamyanın antioksidan aktiviteyi iyileştirdiği görüldü:
BAMYANIN KALORİSİ VE BESİN DEĞERİ
100 gram (g) ağırlığında bir bardak çiğ bamya şunları içerir:
BAMYA BAĞIRSAKLARA İYİ GELİR VE KABIZLIKTAN KURTULMANIZI SAĞLAR
Kandaki kolesterol seviyelerini kontrol etmeye yardımcı olabilecek aynı çözünür lif ayrıca kabızlıktan kurtulmaya yardımcı olur. Doğal bir müshil olarak işlev gören bamyadaki lif içeriği toksinlere bağlanır ve bağırsak hareketlerini kolaylaştırır.
Bağışıklık Sisteminin Geliştirilmesine Yardımcı Olur
Bağışıklık sistemi vücudun soğuk algınlığı ve grip gibi çeşitli hastalıklara karşı savaşmasına yardımcı olur. Bamya suyu, bir kişinin bağışıklık gücünü artırmaya yardımcı olan yüksek miktarda C vitamini ve antioksidan içerir.
BAMYANIN CİLDE FAYDALARI
Bamya suyunun düzenli tüketimi cilt sağlığını iyileştirmeye yardımcı olur. Antioksidanlar kanı saflaştırmaya ve kandaki kirliliklerin neden olduğu akne ve diğer cilt hastalıklarını azaltmaya yardımcı olur. Daha açık bir cilt güzel bir cilde ulaşmanızı sağlayabilir!