Marul öncelikle lif bakımından zengin bir yiyecek olduğu için, diyetisyenler genellikle içinde marul bulunan salata çeşitlerini danışanlarına tavsiye etmektedirler. Aynı zamanda metabolizmayı da düzenlemesiyle zayıflamak isteyenler için birebir tüketilebilecek bir besindir. Marul insan vücudunun ihtiyacı olan vitamin ve mineral gereksinimlerini karşılamada oldukça önemli bir besindir. Bu yüzden insanlar için birçok yararı bulunmaktadır. Sinir sisteminden kötü kolesterolü düşürmeye kadar yararı bulunan marulun faydaları nelerdir, ne işe yarar?
MARULUN FAYDALARI
Papatya ailesinde yer alan marulun bilinmeyen birçok yararı bulunmaktadır. Vücudumuzdaki sistemlerin genel olarak hepsine yardımcı bir besin kaynağıdır. Marulun faydaları şunlardır:
MARULUN ZARARLARI
Marulun genel anlamda önemli yararlarını yukarıda bahsettik. Marul gibi bazı yiyecekler yoğun besinler içerirler. Bu yüzden marulun aşırı tüketimi de bazı sorunlara yol açabilir. Yararı fazla olduğu için, hep marul tüketmek kötüdür. Marulu, uzmanlar genel olarak az ve dengeli tüketmeyi önermektedir. Ayrıca yabani marulun doğrudan cilde uygulanması, deri veya ciltte tahrişe neden olabilmektedir. Çok miktarda yabani marul tüketen bir insanda terleme, görme kaybı ve hatta nefes darlığı gibi büyük sorunlara yol açabilir. Ayrıca son zamanlarda marulun erkeklere zararları olduğu keşfedilmiştir. Prostat büyümesi ve idrar yolları ile ilgili bir sorunu olan bir erkek birey kesinlikle marul tüketimini kesmelidir. Genel olarak yabani marul tüketiminden kaçınılmalıdır.
MARULUN CİLDE FAYDALARI
Marulun faydasının olduğu kadar aşırı tüketiminde bazı zararları da vardır. Fakat insan cildi için yararlı bir besin kaynağıdır. Öncelikle yıpranan ve dökülen saçlar için marul tüketimi olumlu etki göstermektedir. Ayrıca hücre yenilenmesinde de rol oynayarak vücudunuzun canlı kalmasını sağlamaktadır. Buna bağlı olarak bol miktarda vitamin içermesinden dolayı cildin daha parlak görünmesini ve uzun süreli canlılık sağlamasını sağlar.