Alternatif tıp yöntemleri arasına ejder meyvesi girdi. Son zamanlarda isminden söz ettiren bu meyve ülkemizde de yetiştirilmeye başlayarak hastalıklara çare aranmaktadır. Dış kısmı sert olması ile ananasa benzemektedir. İçinde C vitamini, potasyum, kalsiyum ve magnezyum bulunmaktadır. Bu yüzden insan sağlığına faydası çoktur. Pitayanın (Ejder Meyvesi) faydaları ve pitayanın zararları konusunu maddeler halinde aktaracağız. Ayrıca ejder meyvesi yetiştirmek isteyenler için ipuçları vereceğiz.
PİTAYANIN (EJDER MEYVESİ) FAYDALARI
Tropikal iklimlerde yetişen ejder meyvesinin faydaları saymakla bitmiyor. Günümüz alternatif tıp tedavilerinde tercih edilen ejder meyvesi insan sağlığı için birçok faydası var. Özellikle yüksek miktarda C vitamini içermesi hastalıklara karşı kalkan görevi gösterir. Bizde sizler için ejder meyvesinin faydalarını maddeler halinde hazırladık. İşte pitayanın yararları:
PİTAYANIN ZARARLARI
Her meyvenin yararlı yönleri olduğu gibi zararlı yönleri de vardır. Dikkat etmemiz gereken ise aşırı tüketim yapmamaktır. Eğer ejder meyvesini aşırı şekilde tüketirsek vücuttaki sıvı oranı artarak kalbi tehlikeye atmış oluruz. Vücuttaki sindirim sistemini fazla çalıştıracağı için ishal ve karın ağrısı şikâyeti görülebilir. C vitamini açısından zengin olduğu için fazla tüketildiğinde bir takım rahatsızlıkları da beraberinde getirir.
EJDER MEYVESİNİN KALORİSİ VE BESİN DEĞERİ
1 gram Pitaya (Ejder Meyvesi) 3 kaloridir.
1 gram Pitaya (Ejder Meyvesi) besin değeri %96 Karbonhidrat, %4 Protein, %0 Yağ içerir.
PİTAYA MEYVESİ NASIL YETİŞTİRİLİR?
Ülkemizde son yıllarda popüler olan ejder meyvesi için çiftçiler harekete geçti. Ejder meyvesi yetiştirmek için kolları sıvadılar. Bizde sizler için ejder meyvesi yetiştirmek için bilinmesi gerekenleri araştırdık. İlk önce bilinmesi gereken Tropikal meyve olduğu için Türkiye'de Mersin, Adana, Antalya, Muğla gibi Akdeniz ikliminde yetiştirilmesi elverişli olabilir. Rakım oranı en fazla 200 olması gerekir. Kumlu ve organik madde bakımından zengin topraklara çekirdekler dikilir.
Yeterli nem su ile beslenerek bir iki hafta içerisinde köklenebilmektedir. Fakat tohum olarak almamanızda fayda vardır. Türkiye'de satılan birçok tohum kısır tohumdur ve bu yüzden ucuzdur. Bu tohumları dikerseniz sadece size çiçeklenir meyve vermez. Bunun için fidan olarak dikmeniz faydalı olacaktır. Köklenmeden sonra kendi başına ayakta duramayacağı için asma gibi desteklenmesi gerekir. Sağlam bir çubuk yardımı ile bunu yapabilirsiniz. Kışın sera içinde sıcakta tutmanız yazında üstüne çok güneş gelmeyecek şekilde bir örtü ile örtmeniz gerekir. Çiçek açtıktan sonra 30 gün sonra meyve verir.
PİTAYA KAÇ YILDA MEYVE VERİR?
Dikilen fidanın türüne göre yılda 3-5 meyve alabilirsiniz.
EJDER MEYVESİ NASIL YENİR?
Ejder meyvesi çeşitli şekillerde tüketilebilmektedir. İster ana yemeklerde ister içecek olarak tüketebilirsiniz. İşte kullanım alanları:
Ejder meyvesi tadı nasıl? Diyorsanız tadı ekşi ama ferahlatıcıdır. İçindeki etli kısım yenir.