Süper Lig'de mücadele eden Galatasaray Spor Kulübü'nün Başkanı Mustafa Cengiz'in halsizlik şikayetiyle hastaneye kaldırıldığı son dakika olarak açıklandı. Sarı-kırmızılı kulübün başkanı Mustafa Cengiz'e PET çekimi yapılacağı belirtildi. Bu açıklama sonrası vatandaşlarımız PET çekimi nedir, neden yapılır? sorusunun yanıtlarını merak ederek araştırmalarını arama motorları üzerinde sürdürüyor. Nükleer Tıp PET – CT çekimi nasıl yapılır, hangi hastalıklarda kullanılır, fiyatı ne kadar merak edenler içeriğimizde ayrıntıları bulabilirler. İşte tüm bilgiler…
PET-CT, pozitron emisyon tomografisi ve bilgisayarlı tomografinin birleşiminden oluşan bir görüntüleme cihazıdır. Vücuttaki fizyolojik süreçlerin 3 boyutlu görüntüsünü verir...
İşte tüm detaylar...
Genellikle onkoloji (kanser) hastalıkları alanında tümör belirlemesi, tümor yayılımının seviyesinin belirlenmesi, hasta tarafından tedaviye verilen cevabın değerlendirilmesi ve radyoterapi planaması ve diğer bazı durumlarda tümörün iyi mi kötü mü huylu olduğunun tespit edilmesinde PET - CT çekimi kullanılıyor.
PET-CT çekiminde insan vücudunda yer alan kanserli hücrelerdeki artmış glikoz metabolizmasından yararlanılıyor. Çekimden önce, damarlara radyokatif işaretli şeker molekülleri enjekte ediliyor. Bu moleküller tümörleşen hücrelerde birikim gösteriyor.
Görüntü vücut genelinden alındığı için kanser hastalığının vücutta başka bölgelere sıçramış olması durumları da tespit edilebiliyor.
PET-CT'nin kullanıldığı başlıca kanser türleri şunlar:
Bu yöntem, dünya genelinde daha oranla görülen kanser türlerinin tespitinden kullanılıyor.
Öte yandan PET-CT çekimi epilepsi odağı belirlenmesinde, Alzheimer hastalığı erken teşhisi gibi nörolojik olgularda ve kalp krizinin ardından kalpte canlı doku var olup olmadığının araştırılmasında da önemli rol üstleniyor.