Madagaskar Cumhurbaşkanı Andry Rajoeline geçtiğimiz gün yaptığı açıklama ile KOVİD-19 salgını nedeniyle yürütülen çalışmalar sonucunda corona virüsü için bitkisel bir ilaç geliştirdiklerini iddia etmesi üzerine ülkemizde de etkin bir şekilde görülen koronavirüse karşı nasıl korunmaları gerektiğini araştıran vatandaşlar artemis bitkisi nedir pelin otu nedir gibi soruların cevaplarını araştırmaya başladı. Geleneksel tıp uzmanı Dr. Muammer Yıldız, Madagaskar Cumhurbaşkanı Andry Rajoeline'nı coronaya çare bulduk iddiasını ve artemis bitkisi, pelin otunun koronavirüse çare olup olmayacağı konusunda önemli açıklamalarda bulundu.
İŞTE DR. MUAMMER YILDIZ'IN AÇIKLAMALARI
Artemis bitkisi geleneksel tıpta yüz yıllardır yaygın olarak kullanılıyor. İbn-i Sina, Lokman Hekim İbn-i Baytar'ı gibi bir çok tıp uzmanının reçetesinde yer alan pelin otu virüslere karşı değil de kanatlı hayvanlara (sinek) karşı kullanılmıştır. Sinek kovucu özelliği ile asırlardır kullanılan artemis bitkisi mezarlıklarda da güzel koku yaydığı için bulunduruluyor. İbn-i Sina bağırsak parazitlerini yok etmek, sindirim enzimlerini aktive etmek ve sindirim sistemini desteklemek için artemis bitkisini reçetelerinde önermiş. Pelin otu anti virütik olarak değil de geleneksel tıpta sıklıkla parazitlere karşı kullanıldığını görebiliyoruz. Vücuttan parazitleri atmak için artemis bitkininin arındırıcı, temizleyici özelliğinden faydalanıldığını söylemek mümkün.
Pelin Otu viürüslere karşı kullanılabilir mi muhakkak kullanılabilir ancak benim 21 yıllık fototerapi tecrübem ve binlerce geleneksel tıp reçetesine baktığımızda buradan sonuç olma ihtimalinin yüksek olmayacağı ifade edilebilir. Sayın Cumhurbaşkanı Andry Rajoeline'nin açıkladığı artemis bitkisi (pelin otu) corana virüsü tedavi eder iddiası formüldeki diğer bitkilerden kaynaklı olabilir, formülü gizli tutmak adına diğer bitkilerin açıklanmaması anlayışla karşılanmalı. Pelin otu vücudu arındırmak, temizlemek, idrar yollarını ve böbrek kanallarını açmak, sindirim sistemini düzenlemek için, koruyucu hekimlik ve bağışıklık sistemi için kullanılabilir. Bugün virüse çare olabilir gibi iddiaların bilimsel çalışmalarla, hayvan deneyleri ile teyit edilmeye ihtiyacı var. Sonuç olarak pelin otunun hiçbir sakıncasının olmaması ve Dünya Sağlık Örgütü'nün pozitif bitki listesinden olması artemisi tavsiye etmenin makul gerekçelerini oluşturuyor.