Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan Coronavirüs salgını küresel sağlık sistemini de etkiledi. Ülkeler Coronavirüs'e karşı tedbirlerini her geçen gün artırmaya devam ediyorlar. Türkiye de salgının başladığı ilk günden itibaren önemli tedbirler uyguladı ve Evdekal çağrısı ile insanların sosyal hayattan uzaklaşması gerektiği ifade edildi. Doktorlar ayrıca zorunlu olmadıkça hastanelere gelinmemesi gerektiğini ifade ediyorlar. Bu süreçte kronik ve diğer başka hastalığı olanlar kendilerini nasıl evde tedavi edebilirler sorusu da merak konusu oldu.
Hekimzade Yönetim Kurulu Başkanı ve Geleneksel Tıp Uzmanı Dr. Muammer Yıldız, insanların hastaneye gitmeden sağlıklı kalabilmeleri adına önemli yöntemleri tek tek sıraladı.
İŞTE HASTALIKLARA KARŞI KORUYUCU TEDBİRLER VE EVDE TEDAVİ YÖNTEMLERİ;
Korona salgınına karşı çevre ve kişisel temizlik, izolasyon gibi tedbirlerin yanında ilaveten vücut direncini arttırmalı ve detoks yöntemleri ile arınma sağlanmalıdır. Karantina günlerinde en çok şikayet edilen konuların başında çok yemek yeme gelmekte buna bağlı olarak hazım problemi yaşamamak için egzersizlere önem verilmeli ve kalori yakmaya dikkat edilmelidir.
Masa başında çalışan beyaz yakalıların en büyük kronik sorunu olan bel ve boyun ağrıları eve kapandığımız bu günlerde herkesi yakından ilgilendiriyor. Bel Fıtığı olmadan bel kaslarını, boyun fıtığı olmadan boyun kaslarımızı kuvvetlendiren egzersizleri yapalım. Defne yağı veya kantaron ile masaj yapın yaptırın.
Diz Eklemi dejenerasyonuna seyirci kalmayalım bir taraftan fazla kiloları atarken diğer taraftan diz kaslarını kuvvetlendirici egzersizler yapalım. Bol bol bamya ve ayak paça tüketin.
Diyabet görülme oranları geçmişe göre 8 kat arttı. Gıda tüketiminde daha seçici ve dikkatli olmakta fayda var. Fabrikasyon ürünleri, un ve şekerli gıda alımını en aza indirelim. Tahıl ihtiyacını katkısız olduğu için bulgur ve kuru baklagillerden karşılayalım. Fazla kilo almayalım ve sporu her gün devam ederek yaşam tarzı haline getirelim. Koruyucu olarak da bol bol tarçın, zeytinyağı, limon ve çörek otu.
Bu süreçte göz ardı edilmemesi gereken diğer büyük tehlikelerden biri de fazla kilolar. Obezite gelişmeden önce gıdaların kalorilerini kıyaslamak için 100 gr ölçüyü bilelim ve yüksek kalorili gıda tercihini belli bir süre azaltalım. Kilo endeksli yaşamayı prensip edinelim. Kilo alma eğilimi varsa her gün terazi ile kilo kontrolünü yapalım. Bir otomobilde yolcu sayısı arttıkça fizik kanunları geçerli olur ve arabanın yıpranma süreci hızlanır. Fazla kilolar da vücudumuzu yıpratır. Ömrümüzü ağrılarla sızılarla, sayısız ilaç kullanımı ve yoğun hastane trafiğiyle geçirmek zorunda kalmayalım. Bol bol biberiye, kekik, funda, yeşil çay gibi yağ yakan metabolizmayı hızlandıran bitki çayları ve bol su ile hayatı destekleyin. Sporu asla ve asla ihmal etmeyin.
Kalp ve Beyin damarlarında daha sık görülen ateroskeroz gelişimine de fırsat vermeyelim. Karantina gün-lerinde ortaya çıkacak olumsuzluklar kalp krizi ve felç gelişimi için en büyük risk faktörleri;
– Sigara
– Obezite/ hareketsiz hayat
– Diyabet
Evde bir kişi felç olduğunda bütün aile üyelerinin 'felç olduğunu' unutmamak gerekiyor.
Risk faktörlerine dikkat ederek koruyucu yöntemleri de muhakkak uygulamak gerekiyor;
Çoban çökerten bitki çayı (2 kupa bardağı)
Ökse otu çayı (1 kupa bardağı)
Elma, armut, hurma ve B ve C vitaminleri bol bol alınmalı.
Kanser; En büyük sorunlarımızdan olup her geçen gün vaka sıklığı artıyor. En büyük riskler :
1 Sigara
2 Kötü beslenme /Obezite
3 Stres
4 Yanlış ve kötü yaşam biçimi
Sebze meyve ve hayvansal gıda olarak; bol bol sarımsak, turp, soğan, lahana, pırasa, brokoli, taze yoğurt, hakiki bal tüketilmeli.
Tıbbi bitkilerden; zerdeçal, ısırgan otu, çörek otu, altınbaşak bitkisi çayları tüketilmesi ciddi bir koruyucu ve tedavi desteğidir.
Osteoporoz (Kemik erimesi) ve kas erimesinde kırıklar, halsizlik, çabuk yorulma ve kas ağrıları çoktur. Bu da orta ve ileri yaşta yaşam kalitesini düşürür.
TEDBİRİ;
1. Doğru beslenme,
2. Kas kuvvetini arttıran egzersizleri her gün artan dozlarda yapmak.
3. Cildin yaz günlerinde direkt güneş ışığı alması.
4. Kemik ve kıkırdak dokusunun desteklenmesi.
Bol bol kuşburnu, çemen ve sahlep tüketmek gerekiyor.
Önemli not: Süt ve süt ürünleri tamamen doğal değilse fayda yerine zarar verir.
Hipertansiyon gelişmeden önce tedbiren tuz kullanımını azaltmak.
Fazla kilodan kurtulalım ve aktif sporu hareketi yaşam tarzı haline getirelim.
Bol bol mevsimlik sebze ve meyveler her öğünün yüzde 50'sini oluşturmalı.
Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus ekmek tüketimini azaltmak olmalı.
Kabızlık ve sindirim sorunları yaşamamak için de yine doğru beslenme ve spor egzersizlerinin yanında
bol bol incir, kaysı, kekik, zeytinyağı, sirke, limon, tüketilmeli.
GENEL TEDBİRLER:
1. Sigarayı bırak
2 . Fazla kiloyu at
3. Doğal beslen
4. Sporda dereceyi artır
5. Motivasyonunu yüksek tut
6. Gelecek için ümidini hiçbir zaman kaybetme