Entübe hasta nedir? Sorusu Covid-19 salgını ile karşımıza çıkan tıbbi terimler arasında yer alıyor. Ülkemizdeki corona virüsü salgınına dair veriler Sağlık Bakanlığı corona tablosu ile günlük olarak yayınlanırken gündeme gelen konular arasında yer alan entübe hasta ifadesi vatandaşlar tarafından araştırma konusu haline geliyor. Solunum sıkıntısı yaşayan hastalara yapılan bu işlem yani suni solunum işlemi olarak tanımlanan entübasyon, corona virüsünün ileri seviye semptomlarından olan nefes darlığı çeken hastalar üzerinde kullanılıyor. Hal böyle olunca birçok kişi "Entübe nedir, ne demektir?" ya da "Entübe hasta ne demek, iyileşir mi?" konularına dair detayları merak ediyor. Haberimizin devamından tüm bu sorularınızın cevabına erişebilirsiniz…
ENTÜBE NEDİR, ENTÜBASYON İŞLEMİ NEDEN YAPILIR?
Corona virüsü salgınının ülkemizde görülmesi ile beraber pek çok terim gibi dikkat çeken ve araştırılan kelimeler arasında yer alan Entübe hasta nedir, ne anlama gelir? Sorusu binlerce vatandaş tarafından merak edilen konular arasında yer alıyor.
İşte detaylar...
ENTÜBE HASTA NEDİR?
Entübasyon, solunumun veya solunum yolunun güvenliğinin bozulması ya da bozulma riskinin oluşması durumunda hava yolunun korunması, devamlı havalandırma sağlanması, gerekirse ilaç verilmesi amacıyla, suni solunuma geçmek için laringoskopi veya özel aparatlar yardımıyla solunum yoluna (trakea) içine ağız ya da burun yoluyla özel bir tüp yerleştirilmesi işlemidir.
Kendi kendine yeterli soluk alamama durumu olarak da tanımlanabilen solnum yetmezlikli hastaları solunum cihazına bağlayabilmek için ağızdan nefes borusuna ulaşan bir boru takmak gerekir. Bu boru takma işlemine "entübasyon" denir.
Ayrıca pek çok ameliyatta, ameliyatı yapabilmek için hastayı uyutmak ve kaslarını gevşetici ilaçlar vermek gerekir. Bu ilaçlar hastanın kendi kendine nefes almasına engel olduğundan ameliyat süresince hastanın solunum cihazına bağlanması ve bunun için de entübe edilmesi gerekir.