Çin'de ortaya çıkarak tüm dünyaya akılalmaz bir hızla yayılım gösteren corona virüsüne ilişkin ülkemizde önemli tedbir adımları atılmaya devam ediyor. Ajanslara düşen bir son dakika haberine göre SUT'ta değişiklik yapılmasına dair tebliğle Kovid-19'a yönelik tanı ve tedavi hizmetleri acil sağlık hizmeti kapsamına alındı. Bu gelişme sonrası SUT'un ne anlama geldiği merak edilerek araştırılmaya başladı. İşte konuya ilişkin ayrıntılar…
SUT ifadesi Sağlık Uygulama Tebliği'nin kısaltmasıdır. SUT, Devletin sağlığa ilişkin uygulayacağı sosyal politikalara imkan sağlayan, kılavuzluk yapan, fiyatlandırma yapan, düzen sağlayan ve bunlarla beraber diğer tüm uygulama detaylarını içerisinde barındıran mevzuat tebliğine verilen addır. 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu, 5510 sayılı Kanun ve "Genel Sağlık Sigortası İşlemleri Yönetmeliği" hükümleriyle düzenlenmiştir.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT) değişiklik yaparak 'acil hal' tanımını yeniden güncelledi. Söz konusu değişiklikte koronavirüse ilişkin tanı ve tedaviler, hastanelerde ücret talep edilmeyecek işlemler arasına alındı.
Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan tebliğine göre; acil hal tanımı, "Ani gelişen hastalık, kaza, yaralanma ve benzeri durumlarda olayın meydana gelmesini takip eden ilk 24 saat içinde tıbbi müdahale gerektiren durumlar ile ivedilikle tıbbi müdahale yapılmadığı veya başka bir sağlık kuruluşuna nakli halinde hayatın ve/veya sağlık bütünlüğünün kaybedilme riskinin doğacağı kabul edilen durumlar ile pandemi süresince pandemi olgularına yönelik tanı ve tedavileri kapsamaktadır. Bu nedenle sağlanan sağlık hizmetleri acil sağlık hizmeti olarak kabul edilir" şeklinde yeniden güncellendi.
Tebliğle birlikte ayrıca, pandemi süresince pandemi olguları tanı ve tedavileri hastanelerce ücret alınmayacak işlemlere eklendi.
Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ şöyle;