Kaktüs aynı zamanda sağlığa yararlı bir ev bitkisidir. Evinizde ışık alan bir köşede bulundurmanız ve özellikle çocuk ve evcil hayvanlardan uzakta tutmanız gerekmektedir. Kaktüslerin dikenleri zehirli olan türleri de vardır ancak, evlerinizde büyütmekte olduğunuz kaktüsler bu türden değildir. Özellikle 'çiçek açan kaktüs türleri', bulunduğu ortamı güzelleştirdiği için dekoratif amaçlı sıklıkla tercih edilir. İşte tüm püf noktalara dikkat ettikten sonra, 'kaktüs nasıl büyür? ve 'kaktüsün çiçek açması için ne yapılmalı?' gibi sorularınızın cevabı…
Bu bitki türü güneşli yerlerde büyüdüğü için evinizde bol ışık alan yerleri tercih etmeniz gereklidir. Bitkinizin gün içinde sürekli güneş görmesinde fayda var. Bu yüzden evinizin güney cephesini tercih edebilirsiniz.
Kaktüs bitkisi aynı zamanda sıcağı da sevmektedir. Bu özelliği sayesinde 40 derece sıcaklığa kadar dayanabilir ve büyümeye devam eder. Kış aylarında ise soğuğa dayanabilir. -15 dereceyi geçmeyen ortamda büyüyebilir ancak bu dönemde dayanıklılığını arttırmak için az miktarda su verilmesi gerekir.
Kaktüs bakımının en önemli unsurlarından biri sulanma şeklidir. Kaktüs için kullanacağınız en iyi su çeşidi yağmur sularıdır. Ancak böyle bir imkânınız yoksa içme suyu da kullanabilirsiniz. Kaktüsün fazla sulanmaması önemlidir. Toprağın dış yüzeyi kuru görünüyor olsa bile köklerin çevresi yani, toprak içi kurumadıkça sulama yapılmamalıdır. Kaktüsünüzü sulayacağınız zaman, havanın bol güneşli olması gerektiğini de unutmayın.
Havasız ve çok nemli ortamlarda yetişmeyen kaktüs için en ideal zamanlar ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarıdır. Bu aylarda sıklıkla havalandırdığınız, özellikle balkon gibi ortamlarda kaktüslerin eni ve boyu iyi beslendiği takdirde oldukça hızlı uzar ve kalınlaşır.
Kaktüs ne zaman çiçek açar?
Kaktüs bitkisinin dekoratif olarak kullanılmasının bir sebebi de şüphesiz ki 'çiçek açan kaktüs türleridir'. Uzmanlara göre kaktüsler 40 farklı çeşit çiçek açabilirler. Her bitkide olduğu gibi kaktüslerin de belirli dönem aralıklarında çiçek verdiği görülür. Öncelikle kaktüsünüz üzerinde oluşan tomurcuklara dokunmamanız önemlidir. Gerekli olan ısı, ışık ve sulamanın ardından kaktüsünüz çiçek açmaya başlayacaktır.
Kaktüs toprağı nasıl olmalı?
'Kaktüs tohumu' ekeceğiniz toprağının belirli özelliklere sahip olması gerekmektedir. Kaktüsler, diğer bitkilerden farklı olarak suyu depolayabilen torf karışımı toprakları sevmezler. Çünkü bu torf toprakların içinde suyu depolayabilen maddeler vardır ve bu maddeler yüzünden kaktüs bir süre sonra solabilir. Böyle bir durumda 'kaktüsün çürüdüğü nasıl anlaşılır?' sorusu akıllara gelir. Kaktüsünüzü söküp köklerinin durumuna, ne kadar sağlıklı ve sağlam olduğuna bakmanız gerekir. Böyle durumlarda akla gelen ilk soru 'çürümeye başlayan kaktüs nasıl kurtarılır?' Bu gibi durumlarda, kaktüsünüzün toprak üstü kısımlarında bir sorun oluştuysa o kısımları kesip temizlemeniz, bitkide hastalık oluşturmaması için gereklidir. Kestikten sonra sağlam kısımları 5-6 gün beklettikten sonra tekrar dikin ve ılık, ışık alan bölgede köklendirin. Bu gibi iyileştirmeleri kış aylarında yapmanız tavsiye edilmez.
Kaktüs kaç yıl yaşar?
Kaktüsler en uzun süre yaşayan bitki türlerindendir. Uzmanlar bazı çöllerde kaktüslerin 150-200 yıla kadar yaşadığını belirtmektedir. Sıcağa ve tüm olumsuz etkilere karşı dayanıklı oluşu, kaktüslerin uzun süre yaşayabilmelerini sağlar. Peki kaktüsün kökü koptu, böyle bir durumda ne yapmalıyız? Telaşlanacak hiçbir şeyin olmadığını belirtmemiz gerekiyor. Zira kaktüs büyüme tarzını gövde kısmından yukarıya doğru sağladığı için, kopan bölge kaktüsünüz büyüdükçe alt taraflara kalarak göze batmayacaktır.
Daha uzun yaşamaları için kaktüslere hayvan gübresi gibi takviyeler yapılması doğru değildir. 'Kaktüs vitamini' olarak bilinen gübrelerden vermeniz gerekir. Örneğin; çiçek coşturan ya da çiçek açtırıcı vitaminler kullanarak kaktüsünüzün daha sağlıklı büyümesini sağlamanız mümkündür.