Doğu Asya'nın dağlarında yetişen çok yıllık bir bitki olan ginseng faydalarıyla merak ediliyor. Şifalı bitkiler arasında yer alan ginseng; yaralanma ve hastalıklardan zarar gören, duygusal stres, fiziksel yorgunluk ve bitkinlik yaşayan insanlarda sinir sistemini onardığı düşünülüyor. Öte yandan, pahalı olan bu bitkinin kökleri ile şifa özelliği bulunmaktadır. İçerisinde bulunan vitamin ve minerallerle kan şekerini düzenler. Aşırı tüketim sonucunda göğüs ağrısı, ishal, baş ağrısı, burunda kanama yapabilir. Çin, Kore ve Hindistan'da binlerce yıldır kullanılmakta olan Ginseng nedir, faydaları nelerdir? Ginseng nasıl kullanılır?
Şifalı bitkiler arasında yer alan ginseng kökleri ginsengin orijinal kaynağı olan bir bitki türüdür. Doğu Asya'nın dağlarında yetişen çok yıllık bir bitkidir. Öte yandan, eski hint metinlerinde ginsengin sihirli özelliklere sahip yaşam verici bir bitki olduğu söylenir. Geçmişten bugüne hastaların iyileşmesi ve tedavisi için kullanılan ginseng 6-8 yaşındaki bitkilerin köklerinin çapı 10 santimetreyi bulmakta olup, beyaz veya kırmızı renklidir.
Botanik ismi olan "Panax", Yunanca "tam iyileşme" anlamına gelen "panacea" kelimesinden türetiken ginsenf faydalarıyla mucize yaratıyor. Fiziksel aktiviteleri ve vücut direncini artıran ginseng son yılların popüler bitki türüne giriyor. Beyin fonksiyonlarını düzenleme, halsizlik ve yorgunluğa karşı iyileştirici etkiye sahip olan ginseng hafızayı güçlendirici etkisiyle biliniyor. Öte yandan, kronik hastalığı olan kişilerde yorgunluk sorununda tedavi edici özelliğinden dolayı kullanılıyor.
İşte mucizevi besin ginseng faydaları
Ginseng özellikle Çin'de tıp alanında kullanıyor. Yaraların hızlı iyileşmesi, bağışıklığın kuvvetlenmesi, kansere karşı korumasından dolayı ginseng şifalı bitkiler arasında yer alıyor. Enerji deposu olarak bilinen Uzak Doğu bitkisinin vücuda faydaları ise şaşırtıyor. Ginsengi kullanırken bitki çaylarına katılabileceği gibi, besin takviyesi olarak da satılmaktadır. Ginseng dilerseniz çiğ dilerseniz çayını yapıp tüketebilirsiniz.
Vücudun enerji seviyesini arttırdığı ve yorgunluk ile mücadele ettiği bilinen kırmızı ginseng tüketimi oldukça fazladır. Aynı zamanda Kırmızı Kore Ginseng'i, yaşlanma etkilerini geciktirici anti-oksidant maddeler ve diğer herhangi bir ginseng türünde bulunmayan insülin benzeri maddeler de içerir.
Ginseng içerisindeki vitamin ve mineraller açısında oldukça zengin bir besin kaynağıdır. Ginseng iyi bir antioksidandır. Strese karşı savaşır. Tansiyonu dengeler ve enerjinizi yükseltir. Ayrıca Ginseng kalorili bir gıda olmadığından diyet listenize kolaylıkla ekleyebilirsiniz. Ginsengi çiğ olarak ya da çayını demleyerek tüketmeniz mümkün.
Ginseng, Araliaceae familyasındaki Panax cinsine ait yavaş büyüyen çok yıllık bir bitki türüdür. Vücuda birçok faydası bulunan ginseng çok iyi bir antioksidandır. Bu özelliği sayesinde kanserle savaşıyor ve vücudun bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Yorgunluğu ve halsizliğe iyi gelen ginseng vücudun enerjisini yükseltiyor.