Corona virüs salgınının yayılma hızından ve insan sağlığını büyük ölçüde etkilemesinden dolayı pandemi ilan edildi. Dünyada eş zamanlı olarak çok yaygın bir şekilde çok fazla insanı tehdit eden bulaşıcı hastalıklara verilen isim olan pandemi neden ilan edilir sorusunun yanıtı araştırılıyor. Dünya Sağlık Örgütü, bir hastalığın pandemi olabilmesi için üç kriter belirledi. Yeni bir virüs olması, insanlara kolayca geçebilmesi ve insansan insana kolay ve sürekli bir şekilde bulaşması kriterleri göz önüne alındığında corona virüsü salgını kapsamında DSÖ tarafından pandemi ilan edilen salgın hastalıklar nelerdir?
Pandemi nedir, neden ilan edilir sorusunun yanıtı vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Corona virüs salgını tüm dünyaya yayılması ve bütün insanlığı etkilemesi nedeniyle pandemik hastalık ilan edilmişti. Buna göre; DSÖ tarafından pandemi ilan edilen salgın hastalıklar nelerdir?
PANDEMİ NEDİR?
En basit tanımıyla dünyada eş zamanlı olarak çok yaygın bir şekilde çok fazla sayıda insanı tehdit eden bulaşıcı hastalıklara verilen isim.
2009 yılında domuz gribi, pandemik hastalık ilan edilmişti. Uzmanlar, domuz gribi nedeniyle yüz binlerce kişinin hayatını kaybetmiş olabileceğini söylüyor.
Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) tanımlamasına göre, bir hastalığın pandemi olabilmesi için kabaca üç kriter aranıyor:
Yeni bir virüs olması
İnsanlara kolayca geçebilmesi
İnsandan insana kolay ve sürekli bir şekilde bulaşması
PANDEMİ NASIL İLAN EDİLİR?
Bir hastalığın pandemi ilan edilmesi WHO tarafından yapılıyor.
Bir hastalığın pandemi olabilmesi için istikrarlı bir şekilde, dünyanın farklı noktalarında, kitleler üzerinde görülmeye başlaması gerekiyor.
WHO (Dünya Sağlık Örgütü) tanımlamasına göre bir pandemik ancak aşağıdaki üç koşulu sağladığında başlamış sayılır:
Nüfusun daha önce maruz kalmadığı bir hastalığın ortaya çıkışı,
Hastalığa sebep olan etmenin insanlara bulaşması ve tehlikeli bir hastalığa yol açması,
Hastalık etmeninin insanlar arasında kolayca ve devamlı olarak yayılması,
Bir hastalık veya tıbbi durum sadece yaygın olması ve çok sayıda insanın ölümüne yol açması nedeniyle pandemi olarak nitelendirilemez, aynı zamanda bulaşıcı olması gereklidir. Örneğin, kanser, insanlarda çok sayıda ölüme sebep olan bir hastalık olmasına rağmen bulaşıcı olmadığı için pandemi olarak adlandırılmamaktadır. (Bazı kanser türlerinin bulaşıcı etmenler tarafından ortaya çıkabildiği unutulmamalıdır).
TARİHTEKİ PANDEMİK HASTALIKLAR
Kara veba
Kolera
Grip
Tifo
Domuz gribi
COVID-19