Corona virüsü belirtileri çok önemli! Corona virüsü vaka sayısı dünya genelinde 600 bini aştı, ölüm haberleri ise her saat başı geliyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) bu hızla yayılan corona virüs salgınını pandemi ilan etti ve bugün birçok ülke teyit edilen vaka sayısındaki artışla boğuşuyor. Ülkeler vakalar ile boğuşurken, insanlar da bireysel olarak corona virüsüne karşı önlem almak için çabalıyor. Bu nedenle de corona virüsü belirtileri nelerdir sorusu, her gün milyonlarca insan tarafından uzmanlara soruluyor ve internette araştırılıyor. Peki, corona virüsü belirtileri nelerdir? İşte, KOVİD-19 semptomları ile ilgili her vatandaşın bilmesi gerekenler…
ABD'de Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), insanlara, koronavirüsün daha uzun süre etkisini göstermesi ve daha fazla yayılması durumunda günlük yaşamdaki aksamalara hazırlıklı olmalarını tavsiye etti.
Koku alma hissi kaybı COVID-19 belirtisi midir? Koku alma duyumu kaybedersem ne yapmalıyım?
İşte, sıkça sorulan bu sorunun yanıtı ve corona virüsü belirtileri...
Artan kanıtlar, tıbbi olarak anozmi olarak bilinen 'koku alma duyusunu kaybetmenin' COVID-19'un bir belirtisi olabileceğini düşündürmektedir. Bu şaşırtıcı değil, çünkü viral enfeksiyonlar koku duyusu kaybının önde gelen nedenidir ve COVID-19 hastalığı bir virüs kaynaklıdır. Yine de, koku kaybı, doktorların başka semptomları olmayan, ancak COVID-19 virüsü bulaşmış olabilecek ve farkında olmadan başkalarını enfekte edebilecek kişileri belirlemelerine yardımcı olabilir.
ÖNEMLİ NOT: Şu an bilimsel olarak, koku kaybı corona virüsü için kesin bir belirti değildir!
Birleşik Krallık'ta bir grup kulak, burun ve boğaz uzmanı tarafından yazılan bir açıklamada, Almanya'da, teyit edilen her üç COVID-19 vakasından ikisinde koku kaybı olduğunu bildirildi; Güney Kore'de, COVID-19 için pozitif test sonucu alan hafif semptomları olan kişilerin %30'u ana semptomları olarak anozmi (koku alma hissi kaybı) yaşadıklarını söylemiştir.
Coronavirüsünün semptomları nelerdir?
Coronavirüs hakkında şu ana kadar bilinen bilgiler doğrultusunda, semptomlar orta dereceli ya da şiddetli olabilmektedir. En çok gözlenen semptomlar; ateş, öksürük ve solunum güçlüğüdür. Burun akıntısı, coronavirüste bildirilmemiştir. Bu nedenle, burun akıntısı olmadan öksürük ve solunum güçlüğü ve ateş gözlendiğinde kesinlikle kalabalık yerlerden uzak durmak ve en kısa sürede sağlık kuruluşuna baş vurmak çok önemlidir. Ciddi coronavirüsü vakalarında ise zatürre, böbrek yetmezliği ve ölüm meydana gelir.
Coronavirüs ölüm oranları nelerdir?
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, virüsün mortalite (ölüm) oranını söylemek şu andaki bilgilere göre pek mümkün değildir. Buna rağmen, 24 Şubat 2020 tarihinde yayımlanan bir makale, Çin'de 11 Şubat itibariyle doğrulanmış (test ile konfirme edilmiş) vakalar üzerinden bir ölüm oranı çıkarımı sunmaktadır. Bu makaleye göre, 11 Şubat itibariyle Çin'de bulunan 72314 vakanın 44672 olgusu doğrulanmış olgulardır. Genel vaka ölüm oranı bu hastalarda %2,3 olarak bulunmuştur (44672 onaylı vakada 1023 ölüm). Yaşlara göre incelendiğinde ise 70-79 yaş arası vakalarda mortalite oranı %8'e yükselmektedir. Bu oranlara bakıldığında yaşlı nüfusun en yüksek risk altında olduğunu söylemek mümkündür.
Coronavirüsü nasıl teşhis edilir?
Coronavirüs, PCR (polimerize zincir reaksiyonu) adı verilen bir testle teşhis edilir. Bu test ile sadece virüste bulunan genetik materyal çoğaltılarak kesin tanı koyulabilir.
Coronavirüs nasıl tedavi edilir?
Coronavirüs bir bakteri olmadığı için antibiyotikler işe yaramaz. Şu anda coronavirüse özgü bir tedavi yoktur. Ana tedavi, semptomatik tedavidir. Coronavirüs tedavisi ve coronavirüs aşısı geliştirme çalışmaları sürmektedir. Her virüs gibi coronavirüste de bağışıklık sistemini güçlü tutmak (yeterli kaliteli uyku, dengeli beslenme ve fiziksel aktivite) önemlidir.