Corona virüsü belirtileri arasında yer alan nefes darlığı probleminden sonra vatandaşlar tüm terimlere hakim olmak amacıyla araştırma yapmaya başladılar. Bunlardan bir tanesi de entübe etmek olarak bilinen entübasyon süreci olarak biliniyor. Solunumun eksik ya da yetersiz olduğu durumlarda hasta adına risk oluşmaması ve hava yollarının korunması için solunum yoluna ağız ya da burun yoluyla özel bir tüp yerleştirilir. Bu işleme entübasyon süreci adı verilirken kişilerin kendi kendine yeterli solunumu sağlayamaması durumunda yapılan bir işlem olarak kabul edilmektedir. Kısacası ağızdan nefes borusuna ulaşan boru takma işlemi olarak bilinen entübasyon oldukça önemli bir durumdur. Solunum problemi olduğu için kişilerin hayati tehlikesi bulunduğundan entübe hasta iyileşir mi sorusunun yanıtı da merak ediliyor. Buna göre; entübe nedir, ne demektir?
Corona virüsü salgını nedeniyle pek çok terim merak edilmeye başlandı. Özellikle corona belirtileri arasında yer alan nefes darlığı probleminin ardından entübe nedir, ne demektir sorusunun yanıtı merak ediliyor. Bu bağlamda; entübe hasta nedir, entübasyon işlemi nasıl yapılır?
İşte sürece dahil tüm detaylar!
ENTÜBE NEDİR?
Entübasyon, solunumun veya solunum yolunun güvenliğinin bozulması ya da bozulma riskinin oluşması durumunda hava yolunun korunması, devamlı havalandırma sağlanması, gerekirse ilaç verilmesi amacıyla, suni solunuma geçmek için laringoskopi veya özel aparatlar yardımıyla solunum yoluna ağız ya da burun yoluyla özel bir tüp yerleştirilmesi işlemidir.
Kendi kendine yeterli soluk alamama durumu olarak da tanımlanabilen solnum yetmezlikli hastaları solunum cihazına bağlayabilmek için ağızdan nefes borusuna ulaşan bir boru takmak gerekir. Bu boru takma işlemine "entübasyon" denir.
Ayrıca pek çok ameliyatta, ameliyatı yapabilmek için hastayı uyutmak ve kaslarını gevşetici ilaçlar vermek gerekir. Bu ilaçlar hastanın kendi kendine nefes almasına engel olduğundan ameliyat süresince hastanın solunum cihazına bağlanması ve bunun için de entübe edilmesi gerekir.
ENTÜBE HASTA NE DEMEK?
Hasta normal solunumunu devam ettiremediği için suni solunum oluşturmak adına uygulanan entübe işlemi sonrası vakaya entübe hasta adı veriliyor. Entübe hastalar kendilerine bağlanan suni solunum ile birlikte nefes alıp verme işlemlerini gerçekleştiriyorlar.
Hastanın solunum yetmezliğine yol açan durumu ortadan kalkar veya hafifler, hasta kendi başına yeterli nefesi alır hale gelirse entübasyon işlemi sonlandırılabilir. Bu işleme de tıpta "ekstübasyon" adı verilir. Entübasyon süresi bazen çok uzayabilir.