BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ NEDİR?
Son dönemlerde merak konusu olan bağışıklık güçlendirici besinlerden önce bağışıklığın ne olduğunu ve neden hayati önem taşıdığını bilmek gerekiyor. Bağışıklık sistemi, canlılarda herhangi bir hastalığa karşı savunma mekanizmasını kolayca oluşturan, virüs, mikrop, bakteri hatta tümör hücrelerini tanıyıp yok eden vücudu zararlı maddelerden koruyan bir sistemdir. Bağışıklık sistemi vücudu her türlü hastalığa karşı koruyan bir kalkandır. Bağışıklık sistemi vücuda girmeye çalışan tüm maddeleri tanır, ayrıştırır ve zararlı gördüklerini yok eder. O kadar hassas bir işleyişe sahiptir ki protein ve aminoasit gibi yapı olarak birbirine çok benzeyen maddelerin bile ayrımını yapabilir.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ GÜÇLENDİRMEK İÇİN NE YAPILIR?
Doğum ile birlikte aktif hale gelen bağışıklık sistemi zayıfladığında insanın hastalığa yakalanma riski de aynı oranda artar. Bağışıklık sistemindeki zayıflığı fırsat bilen virüs ve mikroplar ise vücuda akın ederek hastalıklara yol açar. Enfeksiyonlar gelişir. Enfeksiyonlar bağışıklık sisteminin daha da zayıflamasına yol açar. Vücudun hastalıklara yakalanma riskini en aza indirmek için bağışıklık sistemini güçlendirmek gerekir. Bu sayede vücut hastalıklara karşı tekrar direnç kazanır. Bağışıklık sistemini güçlendirmenin en önemli iki kuralı; sağlıklı beslenme ve düzenli uykudur.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİCİ ŞEYLER...
SU TÜKETİMİNE DİKKAT!
Bağışıklığı güçlendiren şeylerin başında su tüketimi geliyor. Kilo ve yaşa bağlı olarak günde ortamala 2-3 litre arası su tüketimi birçok hastalıktan koruduğu gibi aynı zamanda bağışıklığı güçlendiriyor.
EN GÜÇLÜ BESİN; SARIMSAK…
Sarımsağın keskin tadını sevmeyenler çorbalarda kullanabilir veya sarımsak turşusu tüketebilirler. Sarımsak mutlaka öğünlerinizde olması gereken bağışıklık güçlendirici bir besindir. Sarımsak içerdiği "allicin" sayesinde güçlü bir antioksidan etkiye sahiptir. Bu sayede bağışıklık sistemini destekler ve birçok hastalığın oluşumunu önler.
ADETA ŞİFA DEPOSU; ZENCEFİL!
Zencefil de tıpkı sarımsak gibi keskin tat ve kokuya sahip bir besindir. Tüketimi oldukça zor olan zencefil kanser başta olmak üzere birçok hastalığı önlüyor ve bağışıklığı güçlendirerek vücudu adeta çelik gibi yapıyor.
VİTAMİNLERİN EN ÖNEMLİSİ; C VİTAMİNİ
Kış gelince alınan ilk takviyelerden biri direkt C vitaminidir. Bağışıklığınızı güçlendirmek istiyorsanız önceliğinizi tabletlerden yana değil portakal, mandalina, bamya, ıspanak gibi kışın rahatlıkla bulabileceğiniz doğal C vitamini kaynaklarına vermelisiniz. Özellikle kış mevsiminde tükettiğiniz bamya çorbası günlük c vitamini ihtiyacınızın büyük bir kısmını karşılıyor.
KALSİYUM VE PROTEİNDEN ZENGİN BESİNLER TÜKETİN!
Kalsiyum, vücudun su dengesini sağlar, ödemi azaltır, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Süt ve süt ürünleri sadece protein değil, aynı zamanda kalsiyum içeriği sayesinde de kilo kontrolü sağlar. Buna bağlı olarak, beslenme programına yetişkin bireylerin günde 2-3 su bardağı kadar süt ve süt ürünlerin mutlaka eklemeleri gerekir. Enfeksiyon geçirildiği dönemlerde, protein kaynaklarının yeterli tüketilmesi, vücutta oluşan yıkımı yapıma çevirmesi için oldukça önemlidir. Ayrıca protein yetersizliği depresyona yatkınlığı tetikler ve bağışıklık sisteminin çalışmasını engeller. Süt, yoğurt, kefir, ayran, peynir, yumurta, et, tavuk ve balık gibi gıdalar proteinin en iyi kaynaklarıdır.
PROBİYOTİKLER İLE SAĞLIKLI BAĞIRSAKLAR GÜÇLÜ BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ!
Yararlı bakterilerin insan sağlığı üzerindeki etki mekanizmaları saymakla bitmez. Sindirim sistemi ve bağırsakların düzenli çalışmasında önemli katkıları vardır. Bağışıklığı güçlendirici şeylerin başında gelen probiyotikler takviye şeklinde alındığı gibi doğal besinlerde de bulunuyor. Sağlıklı bir flora ve güçlü bir bağırsak için probiyotikten zengin beslenme ihmal edilmemelidir. Probiyotik kaynaklar arasında; ev yapımı turşu, yoğurt, kefir, peynir, elma sirkesi gibi besinler bulunur.
DÜZENLİ VE YETERLİ UYKU ŞART!
Düzenli ve yeterli uyku ruhsal ve fiziksel sağlığı korur. Yapılan araştırmalar düzensiz uykunun bağışıklık sistemi üzerinde olumsuz etkileri olduğunu ve birçok kronik hastalığa zemin hazırladığını göstermiştir. Günde 5 saatten daha az uyuyanlarda obezite, kalp hastalıkları, hipertansiyon ve diyabet daha fazla görülmektedir. Ayrıca yetersiz uyku, glikoz toleransını ve insülin hassasiyetini azaltır, leptin(tokluk) hormonu seviyesini azaltır, bunun yanında ghrelin(açlık) hormonu seviyesini arttırır yani iştah mekanizmasını harekete geçirerek fazla kalori alınmasını sağlar.