Enginar, K ve C vitaminleri açısından zengin içeriğinin yanı sıra yapısında demir, potasyum, magnezyum ve çinko minerallerinden bolca barındırır. Düşük kalorilidir ve lif açısından zengin bir içeriğe sahiptir. Besin değerleri açısından bu zengin içeriği sayesinde kemikleri güçlendirir, kolesterolün dengelenmesi sağlar. Ayrıca beyin fonksiyonları için de yararlı bir doğal kaynaktır. Tüylü bir bitkidir, içerisinde yer alan etli kısmı ve yaprakları tüketilir. Peki enginar ne için kullanılır ne işe yarar? İşte enginar yemeği yapılışı ve enginarın faydaları…
Enginar, sağlık açısından pek çok faydası bulunan doğal bitkilerden bir tanesidir. Karaciğerden kalbe pek çok organ açısından faydalıdır. İdrar sökücü, adet söktürücü özellikleri sayesinde sıklıkta tüketilir. Antioksidan açısından oldukça zengin bir içeriğe sahiptir.
Karaciğeri güçlendirir
Enginar yaprakları, içerdiği besin değerleri sayesinde kanın içerisinde yer alan kolesterol seviyesini baskılar. Bu sayede fazla kolesterolü süzmek ile görevli olan karaciğerin yükü de hafifletilmiş olur. Bununla birlikte enginar yaprakları, toksinlerin karaciğerden temizlenmesini mümkün kılar.
Zayıflamayı sağlar
Enginar, yağ oranı düşük bir bitkidir. Fakat yeterli miktarda tüketildiğinde bir o kadar tokluk hissi verir. Bu sayede hemen her diyet listesinde kendine yer bulur. Ayrıca vücuttaki hücreleri yenilemesi ve yaşlanmayı geciktirmesi sayesinde metabolizmayı hızlandırır. Bu da vücuttaki yağ yakımını hareketlendirerek zayıflamaya yardımcı olur.
Sindirime yardımcı olur
Enginar, sindirim sisteminin işlevlerini düzene sokan pek çok besin değeri içermektedir. Özellikle şişlik hissi, kramp, iştahsızlık gibi sindirim ile alakalı problemlerinde giderilmesinde önemli bir rol oynar. Yüksek oranda besin lifi içeriği sayesinde bağırsakları hareketlendirir. Daha sık tuvalete çıkmayı mümkün kılar. Bu da kabızlık ve benzeri sindirim problemlerinin önüne geçer.
İdrar sökücüdür
Enginar, alternatif tıbbın vazgeçilmez besinlerinden bir tanesidir. Yaprakları pek çok hastalığa iyi gelir. Böbrekleri çalıştırır, safra akışını uyarır ve idrar söktürücüdür. Bu özelliği ile aynı zamanda böbreklerde çalışmanın daha sağlıklı bir şekilde işlemesini sağlar. Vücuda zararlı sıvıların vücuttan dışarı atılması için önemli bir yardımcı doğal kaynaktır. Börekteki taşların dökülmesini kolaylaştırır.
Kanı temizler
Vücutta yer alan toksik maddelerin idrar yoluyla dışarı atılmasına yardımcı olur. İyi bir antioksidan kaynağıdır. Bu sayede vücuttaki hücreleri dışarıdan gelebilecek zararlara karşı korur. Sindirim sistemi, kalp ve pek çok organda fayda sağlar. Damar sertliği sorunun büyük ölçüde önüne geçer.
100 gram enginar bitkisinin içeriğinde 0,2 kaloridir. 47 kaloriye denk gelen 100 gram miktarında enginarın içeriği karbonhidrat oranı 11 mg, protein ise 3,3 gramdır.
Enginar, günlük olarak tüketilmesi gereken miktar aşırı derecede aşılmadığı takdirde insan vücudunda herhangi bir probleme sebep olmaz. Fazla aşırı miktarda tüketilmesi halinde ortaya çıkması muhtemel problemler şu şekildedir:
Boll vitamin ve mineralli, sağlık açısından faydalı enginar yemeğinin yapılışı ve malzemeleri şu şekildedir…
Malzemeler:
Yapılışı: