Sağlık Bakanlığı tarafından vatandaşların bilinç kazanması ve salgınla mücadele kapsamında elektronik ortamdan online corona virüsü testi erişime açıldı. Birçok kişi tarafından ilgi ile karşılanan testin içerisinde size sorulan birkaç soruyu cevaplayarak internet ortamında koronavirüs testini gerçekleştirmek mümkünken aynı zamanda sağlık kurumlarında Covid-19 testi ücretsiz olarak hizmet veriyor. Kendisinde belirti hisseden kişilerin en yakın sağlık kurumuna başvurması büyük önem arz ederken vatandaşlar bazı konularda da bilgi edinmek istiyor. Peki, Corona virüsü testi nasıl yapılır? Corona virüsü testi ücretli mi, ne kadar? İşte tüm bu soruların cevabı…
CORONA VİRÜSÜ TESTİ HANGİ HASTANELERDE YAPILIYOR?
Sağlık Bakanlığı tarafından Covid-19 testi yapılan hastanelerin isimleri tek tek paylaşılırken aynı zamanda bu testin ücretsiz olarak yapıldığı da bildirildi. Ülkemizde salgınla mücadele kapsamında vatandaşlara sunulan hizmetlere geçtiğimiz gün internet ortamından erişime açılan online koronavirüs testi de eklendi…
İşte detaylar
CORONA VİRÜS TESTİ NASIL YAPILIR?
Polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) adı verilen bir test ile teşhis konulur. Bu test sayesinde virüsün genetik parmak izi belirlenir. Koronovirüsü, birkaç farklı virüsün birleşmesiyle ortaya çıkmaktadır. Kolay yolla bulaşan bir hastalık değildir. Hastalığın bulaşması için birkaç virüse aynı anda maruz kalmak gerekmektedir. Corona belirtileri gösteren biri hastaneye gittiğinde burun ve boğaz örnekleri alınıyor. Örnek virüsün canlı kalmasını sağlayan bir yaşam ortamına yani "besi" ortamına alınıp labarotuvara gönderiliyor.
CORONA VİRÜS TESTİ ÜCRETLİ Mİ?
Koronavirüs testi için hastadan hiçbir ücret alınmıyor
Hangi hastaneler koronavirüs testi yapar?
Adana Şehir Hastanesi
Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Ankara Şehir Hastanesi
Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Bursa Şehir Hastanesi
Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi
Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Eskişehir Şehir Hastanesi
Gaziantep Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Isparta Şehir Hastanesi
Kartal Dr. Lütfe Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi
İzmir Dr. Suat Ceren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Kayseri Şehir Hastanesi
Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Yozgat Şehir Hastanesi
Koronavirüs Covid-19 tanı kiti nedir?
Yurt dışında Koronavirüs için geliştirilen tanı testlerinden biri olan Covid-19 tanı kiti Ankara'da Ulusal Viroloji Laboratuvarı'nda geliştirildi. Kit, hemen hemen virüsün tespit edildiği tüm ülkelerde, halk sağlığı merkezlerinde kullanılmaktadır. Normalde 4 -120 saat arasında sonuçlanan tanı testi bu kit ile 90 dakikaya kadar düşürülmüştür. İlerleyen zamanlarda sürenin daha da düşürülmesi planlanıyor.
CORONA VİRÜS TESTİ NASIL YAPILIYOR?
Virüs özellikle üst solunum yoluna yerleştiği için nazofaringeal sürüntü örneği (ağız ve burun mukozası) alınıyor. Alınan örnek PCR adı verilen genetik inceleme için ilgili uzmanların bulunduğu laboratuvarlara gönderiliyor.
Türkiye'de de vakalarına rastlanan corona virüsü nedeniyle tedirgin olan vatandaşlar için online corona virüsü testi sayfasını uygulamaya koydu. Yayınlanan 'Corona Bilgilendirme Websitesi'nde "Sonuçlar sadece öneri niteliği taşımaktadır ve nihai bir sonuç/kesinlik içermemektedir, tavsiye niteliğindedir." uyarısı yapıldı.
Corona testi için vatandaşların öncelikle sisteme giriş yapması gerekiyor. Giriş sayfasında T.C kimlik no, baba adı, doğum yılı ve telefon numarası isteniyor.
Sistem vatandaşa son 14 gün içerisinde; yurtdışı seyahati, hangi şehirde bulunulduğu, herhangi bir sağlık merkezinde bulunulup bulunulmadığı, solunum yolu hastası biriyle temas olup olmadığı, kronik hastalık geçmişi ve hastalık belirtilerine ilişkin sorular soruyor.
Sistem, aldığı sonuçlara göre vatandaşa bir ön değerlendirme sunuyor. Ön değerlendirmenin yüksek riskli çıkması halinde sistem, bir sağlık tesisinin ziyaret edilmesini öneriyor.
Aşağıda verdiğimiz linkten sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bu noktada unutulmaması gereken bir detay ise bu testin sadece bir tavsiye niteliği taşıdığı ve kesin sonuç vermeyeceğidir.