TOBFED (Türkiye Otomotiv Bakım Dernekleri Federasyonu) Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Güven e otomobillerde doğru temizlik nasıl olmalı, araçlarımızda hijyenik şartları nasıl sağlarız, araçlarda doğru temizlik uygulamaları nelerdir gibi konularda açıklamalarda bulundu.
ARAÇLAR VİRÜSLER İÇİN EN UYGUN ORTAM
Araçlarımız mikrop, bakteri ve virüslerin üremesi ve barınmasına çok uygun bir ortam sağlar. Bütün gün sokakta gezdiğimiz, toplu taşıma araçlarına bindiğimiz, hastanelerde, stadyumlarda bulunduğumuz kıyafetlerle, tuvaletlere girip çıktığımız, ıslak ve kirli zeminlere bastığımız ayakkabılarımızla araçlarımıza bineriz. Yapılan ölçümlerde en temiz zannedilen araçlarda bile milyarlarca mikrop ve bakteri olduğu tespit edilmektedir. Bildiğiniz gibi araçlarımızın içinde trafik yoğunluğunda oldukça uzun zaman geçirmek zorunda kalırız. Ailemizle uzun süre araç içinde klimanın üflediği havayı soluyoruz. Çocuklarımız koltuğa düşürdüğü yiyecekleri ağzına atar, araç paspasına düşen oyuncağını alıp ona sarılır, yüzünü aracın döşemelerine koyarak yatar. Oysa araçlar adeta sokaktan farksızdır. Dışarıdaki her türlü insan sağlığına zararlı mikroorganizma araçların içine dolar ve ürer. Evlerimizin temizliğine son derece önem verirken, bazen haftalarca aracımızın temizliğini ihmal ettiğimiz olur. Oysaki otomobillerin temizlik ve hijyeni son derece önemlidir.
KLİMA SİSTEMİNE DİKKAT
Evet araçların klima sistemleri sıcak ve soğuk farklı ısılarda çalışırken klima iç kanallarında rutubet ve nem oluşur. Klimanın iç dolaşım sistemi kapalı ve temizlenmesi zor bir yapı olduğu için zamanla mikrop, küf, mantar, bakterilerin yerleşip üremesine uygun zemin oluşturur. Bilindiği gibi Sağlık Bakanlığı sık sık klima kullanımına bağlı solunum yolları enfeksiyonuna karşı halkı uyarır.
KUMAŞ VE METALLERDE VİRÜS UZUN SÜRE YAŞAYABİLİYOR
Sağlık Bakanlığının ve Uzmanların yaptığı açıklamalara göre Corona virüsü metal, kumaş, plastik her türlü yüzeyde uzun süreler yaşayabiliyor. Dünyaca ünlü Profesör Mehmet Öz 11 Mart akşamı bir tv kanalının canlı yayınında yapmış olduğu açıklamada, virüsün uygun zemin bulduğunda 20 güne kadar yaşayabileceğini ifade etmiştir. Dolayısıyla bu açıklamalardan, aracımıza binmeden önce herhangi bir yerde virüse temas ettiysek ve bunu aracımıza taşıdıysak, araca binecek olan herkesin enfekte olabileceği sonucunu çıkarabiliriz. Sağlık Bakanlığı ve Uzmanların yaptığı açıklamalarda değinilen en önemli husus hijyen konusudur.
VATANDAŞLARIMIZ ARAÇLARININ TEMİZ OLDUĞUNA ÖZEN GÖSTERMELİ
Kullanılan ürünlerin standartları son derece önemlidir. Sağlık Bakanlığı onaylı ve sertifikalı ürünler kullanılmalıdır. Ürünler çevre dostu, insan ve evcil hayvan sağlığına zarar vermeyen, ağır metaller içermeyen ürünler olmalıdır. Ne yazık ki böyle dönemlerde krizi fırsata çevirmeye çalışan kişiler ortaya çıkabilmektedir. Aracını dezenfekte ettirmek isterken, vatandaşımız aracının zararlı kimyasallarla, kanserojen malzemelerle kirletilmesine müsaade etmesin. Ülkemizin en kısa zamanda bu sıkıntılı süreçten çıkmasını, halkımızın ve bütün dünyanın sağlık, afiyet, esenlik içinde huzurla yaşayacağı günlere kavuşmasını Allah tan temenni ediyoruz.