Son dönem Koronavirüs tehlikesi maalesef hepimizi derinden etkilerken çocuklar da bu süreci anlamaya çalışıyor. Burada da ebeveynlere görevler düşüyor. Çocuk Gelişim Uzmanı Şenay Yılmaz, ailelerin çocuklara bu durumu nasıl anlatması gerektiğiyle ilgili bilgiler verdi…
Çocuğunuza virüsü anlatın. Önce ona sorun. Düşüncelerini anlamaya çalışın. Bunun için de sabırlı bir dinleyici olun. Nereleri yorumlayamadığını ölçün. Bunu da onu dinlediğinizi gösteren "Sen ne düşünüyorsun? Başka merak ettiğin şeyler var mı?" gibi sorularınızla yapabilirsiniz.
Sonrasında onu korkutmadan "Bu virüs öksürmemize neden oluyor ve bizi hasta ediyor. Dikkat edilmezse diğer kişilere çabucak bulaşabiliyor. En büyük düşmanı da su ve sabun. Ellerimiz temiz olursa vücudumuza giremiyor. Bu nedenle ellerimizi sık sık, 20'ye kadar sayıp sabunla yıkarsak, en güzel önlemi almış oluruz" tarzında bir açıklama onu ürkütmez, yapacağı şeyi net olarak algıladığı için uyum sürecini çabuk atlatır.
Bakım veren kişinin kaygı seviyesinin yüksek olması, virüsü hayatının merkezine koyması çocuğunu da kaygılandıracaktır. Unutmayın ki kaygı bulaşıcıdır ve çocuklar bunu hemen hisseder. Bu nedenle evde aşırı derece de temizlik, hijyenin üst seviyede takip edilmesi, sürekli bu konuyu anlatan yayınların izlenmesi, ortak muhabbetin hastalık odaklı olması; çocukta uyku sorunlarına, gereksiz kaygı ve korkulara neden olacaktır.
KİTAP OKUYUN
Aynı şekilde hastalığı hafife alıp eğitime ara verilen dönemi tatil havasına sokmak, AVM'ye gitmek, misafir gezmelerini artırmak, tatil yörelerine seyahat etmek de hem kendinizi, hem de etrafınızı tehlikeye atmaktır. Bu süreçte çocuklarınızda evde kitap okuyabilir, oyun oynayabilirsiniz.
ÇOCUĞUNUZUN RUTİNİNİ DEĞİŞTİRMEYİN!
Klinik Psikolog Gökçe Vogt, şu tavsiyelerde bulundu:
Birçok aile çocukları ile Koronavirüs hakkında konuşmamayı tercih ediyor. Oysa birçok çocuk etraflarında maske takan insanları görerek ya da yetişkinlerin kendi aralarında virüsle ilgili konuşmalarını duyarak virüsten haberdar olmaya başladı.
Önce kendi kaygınızı kontrol edin, sonra çocuğunuza bilgilendirme yapmaya başlayın. Sorularına dürüstçe yanıt vermeye çalışın.
Çocuklar çoğunlukla kendilerinin ve sevdiklerinin başlarına olumsuz şeyler gelmesinden endişe duyar. Bu durumda, çocuğunuza virüsün çocuklara bulaşma ihtimalinin az olduğuna dair bilgi verebilirsiniz. Ayrıca bu dönem çocuğunuzun uyku, yemek saati gibi günlük rutinini değiştirmemeye çalışın. Yapılan uyarıları da dikkate alın.