Sıcak basmaları, duygu durum dalgalanmaları ve menopoza eşlik eden diğer semptomlarla başa çıkmanın yanı sıra, erken menopoz geçiren birçok kadın ek fiziksel ve duygusal endişelerle başa çıkmak zorundadır. Örneğin, menopoz bir kadının doğurgan yıllarının sonunu işaret ettiğinden, hamile kalmak isteyen bir kadının sorun yaşaması muhtemeldir.
ERKEN MENOPOZ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Erken menopoz belirtileri genellikle doğal menopoza giren kadınların yaşadığı semptomlarla aynıdır ve şunları içerebilir: Düzensiz veya kaçırılan periyotlar, normalden daha ağır veya daha hafif dönemler, sıcak basmalarıdır (üst vücuda yayılan ani bir sıcaklık hissi). Bu belirtiler, yumurtalıkların daha az östrojen ürettiğinin bir işaretidir.
Bu belirtilerin dışında vajinal kuruluk (vajina da daha ince ve daha az esnek olabilir), mesane stresi ve mesane kontrolü kaybının kötüleşmesi (inkontinans), suygusal değişiklikler (sinirlilik, ruh hali değişimleri, hafif depresyon), cilt, göz veya ağız kuruluğu, uykusuzluk, cinsel dürtüde azalma görülebilir.
ERKEN MENOPOZ NASIL TEŞHİS EDİLİR?
Erken menopoz tanısı koymak için doktorunuz büyük olasılıkla fiziksel bir muayene yapacak ve hamilelik ve tiroid hastalığı gibi diğer durumları ekarte etmek için kan çekecektir. Ayrıca östradiol seviyenizi ölçmek için bir test isteyebilir. Bir östrojen formu olan düşük estradiol seviyeleri, yumurtalıklarınızın başarısız olmaya başladığını gösterebilir. Estradiol seviyeleri 30'un altında olduğunda, menopozda olduğunuzu gösterebilir.
Bununla birlikte, erken menopoz tanısı için kullanılan en önemli test folikül uyarıcı hormonu (FSH) ölçen bir kan testidir. FSH, yumurtalıklarınızın östrojen üretmesine neden olur. Yumurtalıklarınız östrojen üretimini yavaşlattığında, FSH seviyeleriniz artar. FSH seviyeleriniz 40 mIU / mL'nin üzerine çıktığında, genellikle menopozda olduğunuzu gösterir.
ERKEN MENOPOZUN DİĞER ZARARLARI
Tüm menopozdaki kadınlar gibi, erken menopozdaki kadınlarda da yumurtalıklar hormon üretimini azalttıkça östrojen seviyeleri düşer. Düşük östrojen seviyeleri bir kadının genel sağlığında değişikliklere yol açabilir ve osteoporoz gibi belirli tıbbi durumların riskini artırabilir. Östrojen kaybıyla ilişkili diğer sağlık riskleri arasında kolon ve yumurtalık kanseri, periodontal (diş eti) hastalığı, diş kaybı ve katarakt oluşumu riski artar.
Bununla birlikte, doğal menopoz geçiren kadınlarla karşılaştırıldığında, erken menopoza giren kadınlar hayatlarının daha uzun bir kısmını östrojenin koruyucu faydaları olmadan geçirirler. Bu onları yukarıda belirtilen menopozla ilişkili sağlık sorunları için daha büyük bir risk altına sokar.
NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Erken menopozun semptomları ve sağlık riskleri ile bunlardan kaynaklanabilecek duygusal sorunlar, doğal menopoz için kullanılanlara benzer yöntemlerle yönetilebilir. Erken menopozun getirdiği infertilite ile uğraşan kadınlar seçeneklerini doktorlarıyla veya bir üreme uzmanıyla tartışmak isteyebilirler. Erken menopoz hormon tedavisiyle önlenerek birkaç yıl daha geciktirilebilir. Bu nedenle erken menopoz belirtileri yakından takip edilmelidir. Ve menopoza girilmeden yani çok geç kalınmadan tedavisine başlanmalıdır.