Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ilk olarak ortaya çıkan ölümcül koronavirüs salgınına ilişkin son dakika gelişmeleri yaşanıyor. Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından dün yapılan son dakika açıklamasında corona virüsünün ülkemiz vaka olarak görüldüğü duyurulmuştu. Bu açıklamanın ardından bugün Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan açıklamada korona virüsünün pandemi olduğu ilan edildi. Tüm bu gelişmelerin ardından bu kelimenin ne anlama geldiğini merak edenler arama motorlarında pandemi nedir kısaca anlatımı, hangi hastalıkları kapsar? şeklinde sorularla yoğun şekilde araştırmalarına devam ediyor. Peki, Pandemi nedir, hangi hastalıkları kapsar? İşte tüm merak edilenler…
PANDEMİ NEDİR?
Pandemi, küresel anlamda birden fazla sayıda ülke ve kıtada etki alanı geniş salgın hastalıklara verilen genel bir isimdir. Virüslerde pandemi durumuyla karşılaşılmaktadır. bU virüsün tutunması ve yayılması da pandemik olarak değerlendirilmektedir.
İnfluenza adı verilen virüslerin genetiğinde meydana gelen değişimlere bağlı yeni tipte influenza virüsleri ortaya çıkmaktadır. Bu değişim hayvanları kapsayan influenza virüslerinin genetik yapısında oluşabilmekte ya da insan ve hayvan influenza virüslerinin her ikisinin de kombinasyonuyla oluşabilmektedir. Bu değişimler sonucunda virüslerin insanlardan insana kolaylıkla bulaşma yeteneklerinde zayıflamalar görülmektedir. Söz konusu durum adı geçen virüsle hiç teması olmayan ve virüsün kendini geliştirmesine en uygun bulduğu yatkınlık gösteren kişilerde hastalık oluşturabilmekte ve geniş çapta salgınlara neden olabilmektedir. Küresel anlamda hızla yayaılım gösterme potansiyeli olan bu tipte virüsler influenza pandemisine neden olabilmektedir.
WHO (Dünya Sağlık Örgütü) tarafında yapılan tanımlamaya göre pandemik olam özelliği aşağıdak, üç koşulun sağlanmasıyla mümkün olmaktadır.
Tıbbı bir durumun yahut hastalığın yalnızca yaygın ve çok sayıda insanın hayatını kaybetmesine neden olması pandemi olarak değerlendirilemez, bulaşıcı niteliğinin de olması gerekmektedir. Örnek olarak kanser hastalığı yaygın ve ölümcül olmasına rağmen bulaşıcı niteliği olmadığından dolayı pandemik olarak tanımlanmamaktadır. (Kanserin bulaşıcı olan türleri bunların dışında tutulmalıdır)
TARİHTEKİ PANDEMİLER VE GÖZE ÇARPAN EPİDEMİLER