Kabızlık çok sık rastlanılan bir sağlık durumudur. Kabızlık için muayene ve teşhis seçenekleri çoktur ancak çoğu zaman gerekli değildir. Seçildiğinde, araştırmalar, altta yatan birincil bir hastalığın olmadığını doğrulamaya, kolon hareketliliğinde bir değişikliği ayırt etmeye veya tanımlamaya veya anorektal bir boşaltma bozukluğunu tanımlamaya yöneliktir. İnsanlar, kabızlığın tanımından ziyade kabızlık tedavisi ve kabızlığa iyi gelen yiyecekleri araştırmaktadır. Peki, kabızlık nasıl geçer
Kabızlık Tedavisi – Kabızlık Nasıl Geçer?
Doktorlar genellikle diyet tavsiyesi ve yumuşatıcı fitil tedavisi verirler. Bağırsak alışkanlıklarınızda herhangi bir değişiklik olup olmadığını doktorunuza veya hemşirenize bildirin. Bir etkiniz olduğunu düşünüyorsanız, önce doktorunuzla veya uzman hemşirenizle görüşmeden herhangi bir müshil almayın. Bağırsakları uyaran laksatifler ciddi kramplara neden olabilir ve bağırsağınıza zarar verebilir.
Hangi doğal yiyecekler veya ev ilaçları kabızlığı giderir ve tedavi eder?
Dışkılama dürtülerini bastırmayın. Tuvalet ihtiyacınız geldiğinde beklemeden tuvalete gitmeniz tavsiye edilir. Doktorunuzun ve eczacınızın yardımıyla, aldığınız ve kabızlığa katkıda bulunabilecek ilaçlar olup olmadığını belirleyin. İlaçların kesilip kesilemeyeceğini veya değiştirilip değiştirilemeyeceğini görün.
Daha fazla meyve, sebze ve tam tahıl tüketerek diyetinizdeki lifi artırın. Kabızlığı etkili bir şekilde tedavi etmek için diyette yeterli lif almak zor olabilir, bu nedenle gerekirse lif takviyeleri almaktan çekinmeyin (buğday kepeği, psyllium, vb.). Artan miktarda lif kullanın ve / veya tatmin edici bir sonuç elde edilene kadar tüketilen lif tipini değiştirin. Elyafın bir gecede çalışmasını beklemeyin. Yeterli denemeler için birkaç hafta bekleyin.
Kabızlık doğal ve ev ilaçları ile geçmezse ne olur
Bu çabalara son verilmemeli, ancak başka önlemler de eklenmelidir. Seyrek ise, yani birkaç haftada bir (adet döngüsüne bağlı olduğu zaman olduğu gibi), muhtemelen diğer önlemlerin ek yumuşatıcı, salin veya hiperosmolar laksatifler, lavmanlar ve fitiller eklendiği önemli değildir. Dört ila altı haftada bir uyarıcı laksatiflerin bile kolona zarar vermesi olası değildir. Ne yazık ki, uyarıcı ürünleri kullanma eğilimi bilinçsizce kullanım sıklığını arttırmaktır. Bilmeden önce, onları her hafta veya daha sık alıyorsunuz ve kalıcı kolon hasarının ortaya çıkabileceğine dair (kanıt olmasa da) endişe var.
10 Gün Süren Kabızlık – Sürekli Kabızlık Çekiyorum
Kabızlık aralıklı bir problemden ziyade sürekli ise, muhtemelen düzenli olarak alınması gereken en güvenli ürünler hiperosmolar müshillerdir. Kullanımları bir doktor tarafından denetlenmelidir. Lifte olduğu gibi, farklı hiperosmolar ürünlerin artan dozları, tatmin edici bir tip ve müshil dozu bulunana kadar birkaç hafta boyunca denenmelidir. Bununla birlikte, hiperosmolar laksatifler pahalı olabilir. Magnezyum sütü tuzlu müshillerin en hafifidir, ucuzdur ve iyi bir alternatif sağlar. Çoğu hasta ishal veya dışkı sızıntısı olmadan dışkıyı yeterince yumuşatmak için magnezyum sütü dozunu ayarlayabilir.
Kuru erik ve kuru erik suyu, hafif kabızlığı tedavi etmek için uzun yıllardır kullanılmaktadır. Kuru erik veya kuru erik suyunun hafif uyarıcı etkilerinin kolona zarar verdiğine dair bir kanıt yoktur.
Daha güçlü uyarıcı ürünler genellikle uyarıcı olmayan tedaviler başarısız olduktan sonra son çare olarak önerilir. Birçok kişi sorunu tedavi etmek için şifalı bitkiler alır çünkü "doğal" bir ürün kullanarak kendilerini daha rahat hissederler. Ne yazık ki, bu bitkisel preparatların çoğu uyarıcı ürünler içerir ve uzun süreli kullanımları da kolona zarar verme olasılığını artırır.
Kabızlık Diyeti – Kabızlığa İyi Gelen Yiyecekler
Diyete lif eklemenin en iyi yolu, yenen meyve ve sebzelerin miktarını arttırmaktır. Bu, her gün en az beş porsiyon meyve veya sebze anlamına gelir. Bununla birlikte, birçok insan için gerekli olan meyve ve sebzelerin miktarı elverişsiz derecede büyük olabilir veya durumdan yeterli bir rahatlama sağlamayabilir. Bu durumda, lif takviyeleri yararlı olabilir.
Lif, insan gastrointestinal sistemi tarafından sindirilmeyen bitkiler tarafından yapılan malzeme olarak tanımlanır. Tedavide başlıca dayanaklardan biridir. Bağırsaktaki birçok lif türü suya bağlanır ve suyu bağırsakta tutar. Tabureye hacim (hacim) ekler ve su onu yumuşatır.
Farklı lif kaynakları vardır ve türü kaynaktan kaynağa değişir. Türler, örneğin kaynaklarına göre çeşitli şekillerde kategorilere ayrılabilir.
Artan gaz (şişkinlik), yüksek lifli diyetlerin yaygın bir semptomu ve yan etkisidir. Gaz oluşur, çünkü normalde kolonda bulunan bakteriler fiberi az miktarda sindirebilirler. Bakteriler, sindirimlerinin bir yan ürünü olarak gaz üretir. Tüm lifler, kaynakları ne olursa olsun, şişkinliğe neden olabilir. Bununla birlikte, bakteriler çeşitli lif türlerini sindirme yeteneklerinde farklılık gösterdiğinden, farklı kaynakları farklı miktarlarda gaz üretebilir. Durumu karmaşıklaştırmak için, bakterilerin bir türü sindirme yeteneği kişiden kişiye değişebilir. Bu değişkenlik, her bir birey için en iyi elyaf türünün seçimini zorlaştırmaktadır.