Adet ağrısı neden olur sorusunu açıklamadan önce konuya adet sancısının belirtileri ile başlamak gerekirse; ana belirtisi kasık bölgesinde krampların oluşmasıdır. Ağrı giderek çoğalır ve kanama olana kadar şiddetli sancılar görülebilir. Alt karın bölgesindeki ağrı yayılarak bel ve sırta da vurabilir. Kanama ile beraber 1-2 gün sonra adet sancısı ve ağrısı giderek kaybolur. Adet düzensizliği yaşayanlarda durum biraz daha farklı olur. Kanama ilk gün az gelir ya da durur, bir iki gün sonra tekrar kanama başlayabilir. Böyle durumlarda adet sancısı ve şiddetli ağrılar ortaya çıkar. Bunun dışında adet belirtileri olduğu halde kanama olmayabilir. Özellikle genç kadınlarda görülen bu durum şiddetli ağrılara neden olur. Adet sancısı neden olur? Adet sancısı neden uzun sürer ve neden geçmez? gibi soruların yanıtı…
"Adet sancısı neden olur?" sorusunun yanıtı yukarıda belirttiğimiz gibi doğal menstrüasyon döngüsünün yan etki olarak kişiye verdiği ağrı ve sancıdır. Bu evrenin oluşumu ve adet sancısı neden şiddetli ve ağrılı olur? Konularına değinelim.
Adet sancısın ilk oluşumu rahim iç duvarındaki kasların kasılmasıyla başlar. Rahim duvarı, doğal döngünün işleyişini tamamlamak için her ay rahim içindeki dokunun vücut dışarı atılmasını sağlamak için kuvvetli bir baskı uygular. Bu süreçte vücutta ağrı hissedilmesine neden olan bazı maddeler salgılanır. Bunlardan en önemlisi prostaglandindir. Bu kimyasal rahmin daha çok kasılmasını sağlar ve ağrıyı artırır. Prostaglandin oranı ne kadar yüksek olursa ağrı da o kadar şiddetli olur. Adet sancısı neden artar? Sorusunun yanıtı da budur.
Bunların dışında ikinci dismenore olarak adlandırılan adet sancısına neden olan hastalıklar vardır. Endometriyöz, fibroidler, pelvisin nflamatuar gibi örnek verilebilir. Tümör, enfeksiyonlar, rahim içi araçlar adet sancısına neden olur. Regl sancısı nedenleri arasında bunlarda yer alır.
Adet sancısı neden gece olur gibi sorular sorulsa da adet sancısının belirli bir zamanda olma olasılığı yoktur. Bazen sabah, bazen gece başlayabilir. Bu tamamen adet döngüsünün başladığı zamana bağlı olarak gelişir.
Adet sancıları kanama olmadan bir iki gün önce belirti olarak başlar. Bazı kadınlarda adet kanamasının olduğu ilk gün sancılar şiddetli olur. Kanama başladıktan 1-2 gün sonra adet ağrısı ve sancıları giderek kaybolur. Fakat bazı durumlarda adet sancısı uzun sürebilir. Adet sancısı neden geçmez diyorsanız, işte o nedenler:
Adet başlangıcı öncesi ağrıların ve sancıların en yoğun olduğu süreçtir. Ağrı alt karın bölgesinde başlar vücudun diğer bölgelerine kadar yayılarak devam eder. Bu bölgeler arasında bacaklar, bel ve sırt yer alır. Bunlara bağlı olarak baş ağrısı da ortaya çıkar. Adet sancısı neden bacaklara vurur? Sorusu da bu konuda oldukça merak edilen durumdur. Bunun yanıtı aslında daha önce bahsettiğimiz rahim kasılmalarının artmasıdır. Prostaglandin salgılaması üst düzeye çıktığı için ağrılar vücudun başka bölgelerinde de hissedilebilir.
Kanama süreci olduktan sonra da adetliyken belim çok ağrıyor neden olabilir? Sorusu akıllara takılıyor. Adet sürecini şiddetli ağrılı ve sancılı geçirmek kişinin ağrıları giderek bel ve sırt bölgesinde hissetmeye başlamasına neden olur. Özellikle bel bölgesinde hissedilen ağrılar varsa muhakkak gün içerisinde bol bol dinlenmeli ve ağrı çok ise kas gevşetici ilaçlar içilebilir.
Bunun nedeni ağrılardan ve sancılardan kaynaklanmaktadır. Adet sancısının vermiş olduğu baskılama kişide psikolojik sıkıntılar da ortaya çıkarır. Psikolojik baskı altında hisseden kişide baş ağrıları, mide bulantıları gibi etkenler görülür. Adet başlamadan önce ve başladıktan bir gün sonraya kadar baş ağrıları görülebilir. İlerleyen süreçte baş ağrıları azalarak tamamen yok olur.