KALP YETMEZLİĞİ NEDİR?
Kalpteki daralmış arterler veya tansiyon gibi etkenler kalbin yorulmasına neden olur. Bazı durumlarda enfeksiyon nedeniyle de kalp yetmezliği gelişir. Kalp yetmezliği düşük tansiyon halsizlik, ödem, kilo alma ve nefes darlığıyla ortaya çıkar. Hastalığa sebep olan her etkeni ortadan kaldırmak mümkün olmayabilir. Ancak belirtiler tedavi ile iyileştirilebilir ve yaşam standardı yükseltilebilir.
KALP YETMEZLİĞİNİN SEBEPLERİ NELERDİR?
Genellikle kalp kasının zarar görmesiyle ortaya çıkan kalp yetmezliği yaşlanmayla birlikte yüksek risk taşımaya başlar. Hastalığın ortaya çıkmasında rol oynayan başlıca etkenler şu şekildedir;
KALP YETMEZLİĞİ KİMLERDE GÖRÜLÜR?
Kalp yetmezliği hem kronik hem de aniden gelişen yani akut bir hastalıktır. Özellikle nefes darlığı ve tıkanmayla kendini hissettirir. Bunun yanında;
KALP YETMEZLİĞİ NASIL TEŞHİS EDİLİR?
Kalp yetmezliğinin teşhisinde öncelikle hastanın şikayetleri ve hikayesi dinlenir. Sonrasında fiziki muayene yapılarak bazı testler uygulanması istenir. Kan tahlili, EKG, göğüs röntgeni, stres testi, ekokardiyogram gibi testlerle hastalık teşhis edilir. Sonrasında ise uygun tedaviye başlanır.
KALP YETMEZLİĞİ TEDAVİSİNDE HANGİ YÖNTEMLERE BAŞVURULUR?
Kalp yetmezliğinin tedavisinde iki önemli amaç vardır. Birincisi nedeninin ortadan kaldırarak hastadaki belirtileri azaltmak ve hastanın rahatlamasını sağlamak, ikincisi ise hastanın ölüm riskini ortadan kaldırarak yaşam süresini uzatmaktır. Muayene sonrası hasta için uygun bir tedavi yöntemi belirlenir. Hastalığın nedenine ve seviyesine göre damar genişletici ve kan sulandırıcı ilaçlara başvurulabilir. İlaçlar hastalığın aşamasına göre değişiklik gösterebilir. İlaç tedavisinin yeterli olmadığı durumlarda ise uygulanacak tedaviler şu şekildedir;
HASTALAR İÇİN BESLENME ÖNERİLERİ
Kalp yetmezliği olan hastaların beslenme şekline dikkat etmesi yaşam kalitesinin yükseltilmesi açısından oldukça önemlidir. Hastalar öncelikle tuz kullanımını sınırlandırmalı, meyve, sebze tüketimine ağırlık verilmeli, tahıl ve balık gibi besin değeri yüksek yiyecekleri öğünlerine dahil etmelidir. Kayısı, muz, portakal gibi potasyum değeri yüksek meyvelerle vücudun ihtiyacı olan potasyum miktarı, yağlı tohum ve sebzelerle ise magnezyum ihtiyacı karşılanmalıdır. Hastalar günde 1,5-2 litre arası sıvı tüketilmeli, alkolden ve sigaradan uzak durmalıdır.