DİĞERLERİNE GÖRE ÇOK DAHA SESSİZ (SİNSİ) BİR ŞEKİLDE İLERLİYOR!
Oluşum ve gelişme sürecinde belirtileri neredeyse anlaşılmayacak düzeyde olan yumurtalık kanseri, bu nedenle "sessiz katil" olarak adlandırılır. Rahim kanserinden sonra en çok görülen 2. Kanser jinekolojik kanser türü over kanseridir (yumurtalık kanseri). 3.sırada ise rahim ağzı kanseri yer almaktadır.
Yumurtalık kanseri rahim ve rahim ağzı kanserine kıyasla çok daha sessiz bir şekilde ilerler. Erken teşhis genellikle belirtilerin çok geç ortaya çıkmasından dolayı zordur. Bu durumda tedavi şansını azaltır.
Ama siz bu sessiz katile kurban olmak zorunda değilsiniz! Vücudunuzun verdiği mesajlara biraz daha dikkat ederek erken teşhis ile yumurtalık kanserinden kurtulabilirsiniz.
KARIN BÖLGESİNDE ŞİŞKİNLİK HİSSEDİYORSANIZ...
Karın bölgesinde meydana gelen şişlik, kabızlık (Premenstrüel Sendrom) ya da hazımsızlık gibi sorunlara işaret etse de bu şişlik yumurtalıklarda aşırı büyüyen kanserli hücrelerden ötürü oluşmuş olabilir. Bu nedenle karın bölgesinde sıkça şişlik hissediyorsanız mutlaka doktora gitmekte fayda olduğunu unutmayın.
KİLO KAYBINA RAĞMEN BİTMEYEN SU İÇME İSTEĞİ
Yumurtalık kanserine bağlı olarak kilo kaybı görülmesi muhtemeldir. Kişi iştahsızlık sorunu yaşasa da susuzluk hissetmeye devam ediyorsa mutlaka doktora gitmelidir. Kanserli hücreler kişinin her durumda susuzluk yaşamasına neden olabilir.
PELVİK AĞRI
Kadınların çoğu zaman göz ardı ettiği pelvik ağrılar yumurtalık kanserinin habercisi olabilir. Özellikle birkaç günden fazla süren, sık tekrarlayan veya devamlı pelvik ağrılarınız varsa mutlaka doktora gitmelisiniz.
REGL DÖNGÜSÜNDE DEĞİŞİM
Regl döngüsünde yaşanan değişim genellikle stres ile bağdaştırılsa da altında çok daha büyük sorunlar yatıyor olabilir. Regl düzeninin bozulması yumurtalıklarda bir sorun olduğu anlamına gelebilir. Bu sorunun kaynağı hormonal problemler, stres, beslenme değişikliği ve yumurtalık kistleri olabileceği gibi yumurtalık kanseri de olabilir. Kendi regl döngünüzü takip etmek için takvime notlar alıp sapmaları rahat bir şekilde gözlemleyin. Döngüde değişim olduğu anda doktorunuza başvurun.
İDRAR YOLU İLTİHABINDA GÖRÜLEN ŞİKAYETLER İLE KARIŞABİLİR
Sık idrara çıkma, ağrılı idrar ve idrar kaçırma gibi sorunlar genellikle iltihaba bağlı olduğu düşünülen sorunlardır. Özellikle kadınlarda idrar yolları enfeksiyonun sık görülmesi de tanıyı geciktirebilir. Karın içinde biriken fazla miktarda asit (yumurtalık kanserinin oluşturduğu sıvı) ve yumurtalıktaki kitleler ve etraftaki komşu dokulara yayılan tümöral dokular nedeni ile aynı idrar yolu enfeksiyonundaki gibi şikayetler görülebilir. Özellikle bu şikayetlerin hiç geçmemesi durumunda durumunda yumutalık kanseri riskini göz önünde bulundurmak gerekir.