İdrar kaçırma günümüzde milyonlarca kadının muzdarip olduğu rahatsızlıklardan bir tanesidir. Tam olarak kaç kadının bu durumdan şikayetçi olduğu bilinmemektedir çünkü bir kısım kadın bu durumdan utanırken bir kısım kadın da bunun yaş ile beraber normal olduğunu düşünmektedir. Ancak idrar kaçırma yaşam kalitesini düşüren bir rahatsızlıktır ve psikolojik olarak sosyal hayatı etkilemektedir. Birçok kişi tuvaletten çok fazla uzaklaşmak istememektedir. Normalde idrar depolama ve yapmanın kontrolü beynimiz ve mesanedeki (idrar torbası) sinirler ve kaslar tarafından sağlanmaktadır. Mesane belli miktarda idrarı depolamaktadır. Kapasitesine kadar dolduğunda ise idrar hissi oluşur ve mesaneyi boşaltmak gerekir. Bu süreçte artan mesane içi basınca rağmen mesane ile üretra arasındaki sfinkter dediğimiz kaslar tarafından idrar kaçırma önlenmektedir. Eğer bu sfinkter kaslar görevini tam olarak yapamazsa idrar kaçırma meydana gelmektedir.
İDRAR KAÇIRMANIN TÜRLERİ
İdrar kaçırma stres inkontinans, aşırı aktif mesane, miks ve taşma olmak üzere dört farklı türe basitçe ayrılabilir. Pelvis (leğen kemiği) kaslarının zayıflaması, mesane boynunu asıcı bağlarda gevşemeye ve yırtılmaya bağlı olarak meydana gelen idrar kaçırmalara stres inkontinansı adı verilmektedir. Bu tür özellikle yaşı ilerlemiş kadınlarda daha fazla görülmektedir. Tipik olarak gülme öksürme, diğer bir deyişle karın içi basıncını arttıran hallerde idrar kaçırma meydana gelmektedir. Bu nedenle hastalar sıvı alımını kısıtlamakta, ve idrar kaçırabilirler diye devamlı ped, çocuk bezi veya bez kullanmaktadırlar.
Aciliyet inkontinansı (Urge İnkontinans, acil idrara gitme isteği ile idrar kaçırma) olarak da bilinen aşırı aktif mesane kaynaklı kaçırmalar da ise mesane boş olsa bile mesane kendi kendine istem dışı kasılmaktadır. Bu ağrılı kasılma ile idrar kaçırma meydana gelmektedir. Tedavisi stres inkontinans'tan tamamen farklıdır.
Miks (karışık) kaçırma ise bu iki türün bir arada görüldüğü bir türdür. Tedavisi gene çok özellik arz eder. Standart yaklaşılmamalıdır. Son olarak ise taşma inkontinansı ise mesanin tutabileceğinden daha fazla idrar olması ile meydana gelen sızmalara verilen isimdir.