Yüz felci hakkında bilgi veren Doç.Dr.Dilcan Kotan Dündar, yüz felcinden korunma yöntemleriyle ilgili önerilerde bulundu.
YÜZ FELCİ NEDİR ?
Yüz felcinin insan sağlığı için önemli bir risk taşıdığına değinen Kotan, yüz felcinin ne olduğunu açıkladı: "Yüz felci; beyin sapından çıkan yüze gelen fasyal sinir hasarına bağlı olarak gelişen yüzün mimik kaslarını kullanılamaması ile görülen felç durumudur."
YÜZ FELCİ TANISI NASIL KONULUR ?
Yüz felci tanısının klinik olarak konulduğunun altını çizen Kotan, gözlerini kapatamama ve konuşurken ya da gülerken ağzın bir tarafa kayması belirtilerinin yüz felcini düşündüren en önemli klinik bulgular olduğunu belirtti.
YÜZ FELCİNİN NEDENLERİ NELERDİR ?
Kotan, erkek ve kadında eşit olarak gözlemlenen yüz felcinin her yaşta görülen bir hastalık olduğunun altını çizdi. Yüz felcinin merkezi ve peliferik olarak iki türe ayrıldığını belirten Kotan, sıklıkla karşılaşılan peliferik yüz felcinin en büyük nedenlerinin soğuk hava ve viral enfeksiyonlar olduğunu açıkladı.
YÜZ FELCİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR ?
Sinir liflerinin zedelenmesine neden olan yüz felcinin en önemli belirtisinin ağız çevresinde kayma, gözleri kapatamama olduğunu belirten Kotan, zaman zaman bu bulgulara ağızda tat duyusunun kaybolmasının da eşlik ettiğini söyledi. Kotan, yüzde mimik kayıpları, baş ağrısı, kulak çınlaması ve konuşma zorluğu gibi belirtilerin de yüz felcinin habercisi olabileceğini belirtti.
YÜZ FELCİNDEN NASIL KORUNABİLİRİZ ?
Yüzü direk soğuğa maruz bırakmamanın yüz felcinden korunmanın en önemli yöntemi olduğunu belirten Kotan, sıcaktan soğuğa geçişlerde kulak çevresini bu sıcaklık değişimine karşı maske ve şapka yardımıyla korumanın gerekliliğine değindi.
YÜZ FELCİ TEDAVİSİ İÇİN NELER YAPILIR ?
Kış aylarında sıklıkla karşılaşılan yüz felcinin tedavisi için hastalığın oluştuğu ilk dönemde kortizon ve destekleyici tedavilerin gerekliliğine değinen Kotan yüze yönelik olarak aktif egzersiz tedavisinin önemine değindi. Kotan yüz felcinin tedavisinde kullanılan yöntemleri anlattı: " Sıcak uygulamalar ile bölgesel kan akımını artırmak, elektriksel uyarı ile yüz kaslarını uyarmak tedavinin hedeflerindendir. Tedavi de özellikle ağız ve göz çevresi kaslara aktif egzersizlerin uygulaması önemli tedavi yöntemlerdir."