Eğer sosyal medyayı ya da dünya haberlerini az çok takip ediyorsanız, Corona virüsü hakkında son günlerde dolaşan bilgilere de mutlaka denk gelmişsiniz. Korona virüsü (İngilizce adı ile Coronovirus) ilk olarak Çin Halk Cumhuriyeti'nin Wuhan kentinde ortaya çıktı. Hong Kong Üniversitesi Halk Sağlığı Okulunda bir virolog olan Leo Poon Corona virüsü hakkında, "Corona virüsü hakkında bildiklerimiz, pnömoniye neden olduğu ve daha sonra da birçok yeni virüs gibi, antibiyotik tedavisine cevap vermediğidir. Ancak mortalite açısından SARS, bireylerin %10'unu öldürüyor. Corona virüsünün ne kadar ölümcül olacağı belli değil" dedi.
ŞU ANA KADAR NELER BİLİYORUZ?
• Virüs: Çin'de 100'ün üzerinde insan öldü ve Wuhan koronavirüsü Asya'ya ve dünyaya yayılmaya devam ederken 600'den fazla kişi enfeksiyon kaptı.Dünya Sağlık Örgütü, hastaların nasıl izleneceği ve hastalara nasıl davranılacağı da dahil olmak üzere seyahat edecekleri ülkelere nasıl hazırlanabilecekleri konusunda bir makale yayımladı.
Corona virüsü hayvanlar arasında yaygın olan büyük bir virüs grubudur. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'ne göre, nadir durumlarda, bilim adamlarının zoonotik olarak adlandırdığı durum ortaya çıkabilir. Yani hayvanlardan insanlara bulaşabilirler.
Virüsler, genellikle soğuk algınlığına benzer şekilde, hafif ila orta derecede kronik üst solunum yolu hastalığı olan insanları daha kolay hasta edebilir. Corona virüsü semptomları arasında burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı, baş ağrısı ve birkaç gün sürebilen bir ateşlenme olabilir. Bağışıklık sistemi zayıf, yaşlılar ve küçük çocuklarda, virüsün pnömoni veya bronşit gibi çok daha ciddi bir solunum yolu hastalığına dönüşme şansı vardır.
MERS virüsü olarak da bilinen Ortadoğu Solunum Sendromu ilk olarak 2012 yılında Orta Doğu'da tespit edilmiştir ve aynı zamanda solunum problemlerine neden olur, ancak bu semptomlar çok daha şiddetlidir. CDC'ye göre, MERS hastalığına yakalanan hastaların ¾'ü hayatını kaybetmiştir.
Corona virüsü Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, solunum problemlerine neden olur, ancak aynı zamanda ishal, yorgunluk, nefes darlığı, solunum sıkıntısı ve böbrek yetmezliğine neden olabilir. Hastanın yaşına bağlı olarak, SARS ile ölüm oranı vakaların %0-50'si arasında değişmektedir, yaşlılar en savunmasız hastalardır.
Dünyayı tehdit eden gizemli virüs: Corona Virüsü
CORONA VİRÜSÜ TEDAVİSİ VAR MI?
Corona virüsü için özel bir tedavi yoktur. Çoğu zaman, semptomlar kendi kendine kaybolur. Doktor reçetesi ile alınan ağrı kesici veya ateş düşürücü ilaçlar semptomları hafifletebilir. ABD'nin resmi sağlık merkezi CDC, sıcak bir duşun boğaz ağrısına veya öksürüğe iyi gelebileceğini söylüyor.
Bol sıvı tüketin, dinlenin ve mümkün olduğunca uyuyun.
Belirtileri standart bir soğuk algınlığından daha kötü bir şekilde ortaya çıkıyorsa, doktorunuza danışın.
CORONA VİRÜSÜNDEN NASIL KORUNULUR?
En azından henüz bu virüs ailesine karşı korunacak bir aşı yoktur. MERS aşısı için denemeler devam etmektedir.