Çoğu insanın hayatının belli bir anında karşılaştığı bu virüs solunum yolu hastalıklarına neden olmaktadır. Son olarak Çin'de ortaya çıkan akciğer hastalığına neden olan Corona Virüsü nedeniyle Çarşamba günü kriz zirvesi düzenlenmesi adına çağrıda bulunan Dünya Sağlık Örgütü konu ile ilgili çeşitli açıklamalarda bulundu. Acil Durum Komitesi'ndeki uzmanların Çin'deki virüs nedeniyle uluslararası alanda acil durum ilan edilip edilmeyeceğine karar verileceği belirtilirken hızla yayılan bu virüs adeta tehlike saçıyor. Buna göre; Corona virüsü öldürüyor mu? Corona Virüsü nedir?
İşte detaylar!
Corona virüsü nedir?
MERS-CoV (Middle East Respiratory Syndrome) ilk olarak 2012 yılında Suudi Arabistan'da tespit edildi. Hala Suudi Arabistan başta olmak üzere Ortadoğu ülkelerinde görülüyor.
Corona virüsü, insanlarda akut ve sistemik bir hastalık olarak görülüyor. Genellikle ağır solunum yolu hastalığı bulgularıyla ortaya çıkıyor. Virüs, insanlarda ve hayvanlarda hastalığa neden olabiliyor. Henüz kaynağı ve geçiş yolları tam olarak açıklanmasa da deve sütü risk faktörü olarak görülüyor. İnsandan insana solunum yolu, aerosol oluşturan işlemler gibi yollarla bulaşabiliyor. Virüsün bulaşması için yakın temasın önemli olduğu biliniyor.
Virüsün belirtileri ve tedavisi
Kuluçka süresi 5-14 gün olan virüsün belirtileri, ateş, titreme, öksürük, solunumun yüzeyselleşmesi, boğaz ağrısı, myalji, kusma, abdominal ağrı olarak açıklanıyor.
Hastalığın belirli bir tedavisi ise bulunmuyor. Ampirik olarak geniş spektrumlu antibiyotikler, antiviraller, renal replasman tedavisi ile tedavi edilebiliyor. Kullanımı onaylanan herhangi bir aşısı yok. Özellikle Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün, Katar, İran, Kuveyt, Yemen, Umman, Lübnan gibi ülkelerde görülen hastalık, genelde bu ülkelere son 14 gün içerisinde yapılan seyahat ile geçiyor
Nasıl bulaşır?
Corona virüsler birçok farklı canlıda hastalıklara neden olabilir. Ancak, SARS-CoV insanlar ve maymunlar, Himalaya misk kedisi, rakun köpeği, kedi, köpek ve kemirgenler gibi hayvanlara bulaşabilir. Kış aylarında daha çok görülen bu virüs; özellikle solunum yolları, karaciğer, mide, barsak ve sinir sistemini etkileyebilir. Grip gibi kolayca, öksürme ve hapşırma ile havaya saçılan virüslerin alınması, enfekte materyale dokunulmasının ardından ağız ve buruna temas sonucunda bulaşabilir.
Belirtileri nelerdir ve tanısı nasıl konulur?
Çoğunlukla üst solunum yolu hastalıkları belirtileri olan burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı ve ateş olabilir. Bu virüsler bazen zatürre gibi alt solunum yolu hastalıklarına yol açabilir. Bu durum, kalp-akciğer hastalığı, bağışıklık sistemleri yetersizliği veya yaşlı olan kişilerde daha sık görülür. Klinik belirtiler hafif olduğundan laboratuvar testleri genellikle çok sık kullanılmaz. Ancak gerektiğinde serolojik tetkikler ve polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) gibi laboratuvar testleri kullanılabilir.
Nasıl tedavi edilir?
Coronavirüs hastalığı olan çoğu kişide hafif seyirli olduğundan ilaç tedavisine gerek kalmadan iyileşir. Ancak, bazı belirtileri azaltmak ve hastayı rahatlatmak için ağrı kesici-ateş düşürücüler, öksürük ilaçları ile bol sıvı desteği ve istirahat önerilir. Ek hastalığı ve durumu ağır olanların hastanede yatarak tedavileri gerekebilir.
Korunmak için neler yapılabilir?
Coronavirüs enfeksiyona karşı korumak için mevcut aşı bulunmamaktadır. Genel önlemlere dikkat ederek enfeksiyon riskini azaltmak mümkün olabilir. Sık el yıkama alışkanlığı ve hasta kişilerle temastan kaçınmak önemlidir.
Çin'de yeni tespit edilen akciğer hastalığına sebep olan Corona virüsü, Dünya Sağlık Örgütü'nü (DSÖ) harekete geçirdi. DSÖ virüs nedeniyle çarşamba günü Cenevre'de kriz zirvesi düzenlenmesi çağrısı yaptı. Açıklamada Acil Durum Komitesi'ndeki uzmanların Çin'deki virüs nedeniyle uluslararası alanda acil durum ilan edilip edilmeyeceğine karar vereceği belirtildi.
Virüs hızla yayılıyor
Çinli yetkililer akciğer hastalığına neden olan virüsten ölenlerin sayısının arttığını açıkladı. Yetkililere göre bugün 140 yeni vaka daha tespit edildi. Böylece Çin genelinde virüse yakalananların sayısı 220'ye yükseldi. Bir hastanın daha yaşamını yitirdiği açıklandı. Böylece şu ana dek virüsten yaşamını yitirenlerin sayısı üçe çıktı.
Çin'de virüsün yayılmasının yanı sıra ülkenin önde gelen uzmanlarından Zhong Nanshan'ın yaptığı açıklamalar da tedirginliğe yol açtı. CCTV'nin haberine göre uzman, virüsün insandan insana geçtiğini, dolayısıyla bulaşıcı olduğunu belirtti. Zhong Nanshan 2003 yılında Çin'de Sars virüsünün etkili olduğu dönemde yaptığı çalışmalarla tanınıyor.
Aralık ayında ortaya çıkmıştı
Vuhan'daki Sağlık Dairesi virüsün ilk olarak Aralık ayında balık ve tavuk satılan bir pazarda ortaya çıktığını açıklamıştı. Yetkililer bugüne dek virüsün insandan insana geçtiği konusunda bir kanıt bulunmadığını belirtmişti.
Yeni virüsün ölümcül Sars virüsünün de dahil olduğu virüs familyasına ait olduğu belirtiliyor. Sars virüsü nedeniyle Çin'de 2002 ve 2003 yıllarında yaklaşık 350, Hongkong'da ise 300 kişi hayatını kaybetmişti.