Beslenme kemik sağlığını korumak için de önemli. Çocukluk çağında tüketilen gıdalar ilerleyen yaşlarda meydana gelebilecek kemik hastalıklarının riskini azaltabilir. Özellikle başta kalsiyum ardından D vitamini, K vitamini, fosfor ve magnezyumdan zengin besinleri tüketmek kemik gelişimi ile sağlığını korumak için önemli.
KEMİKLERE İYİ GELEN BESİNLER
Süt ve süt ürünleri (yoğurt, peynir,kefir gibi...) dışında balıklardan bazıları (somon, ton, sardalya gibi...), ayrıca karaciğer içinde oldukça faydalı olan enginar ve bunun dışında sebzelerden ıspanak, kırmızı biber, brokoli lahanası, domates, muz, portakal gibi besinlerden belirli ölçüde tüketmek kemik sağlığı açısından önem taşıyor.
35 YAŞINA KADAR KALSİYUM KEMİKLERDE STOKLANABİLİYOR
Kemik gelişimi için gerekli besin kaynaklarından özellikle kefir, yoğurt, peynir ve süt vücudumuzda 35 yaşına kadar stok oluşturabiliyor. Yani 35 yaşına kadar alınan bu tarz gıdalar ileride oluşabilecek kemik erimesinin önüne geçebilecekken bu yaştan sonra alınan kalsiyum depoları, stoklarımızı artırmaz, sadece mevcut depoyu muhafaza eder.
KEMİK SAĞLIĞINA ZARAR VEREN ALIŞKANLIKLAR
Ancak kemik sağlığı için zararlı olan bazı besinler de yok değil. Öncelikle tuz, yapılan araştırmalar göre tuzu aşırı tüketen kişilerde kemiğin kırılma olasılığı 4 kat fazla olarak ortaya çıkmıştır. Bu nedenle tuz tüketimine kemik sağlığı içinde özen gösterilmeli.
Ayrıca asitli içecekler kemiklerin tükenmesine neden olabiliyor. Bu nedenle asitli içeceklerin tüketimine dikkat edilmeli. Yine çok fazla protein tüketmek de kemikler için zararlı olabiliyor.
GÜNDE 2 FİNCANDAN FAZLASI ZARARA!
Kahve, birçok kişini vazgeçilmezi ancak günde 2 fincandan fazla kahve tüketmek idrardaki kalsiyum salınımı arttırır; bu da yavaşça kemiklerin demineralize (mineral kaybı) olmasına neden olur. Bu nedenle kemik sağlığı için günde 2 fincandan fazla kahve tüketmemek gerekiyor.