DEMİR EKSİKLİĞİ NEDİR?
Demir eksiklliği; hemoglobinin yaş ve cinsiyete göre kandaki hemoglobin miktarının erişkin erkeklerde 13g/dl, kadınlarda ise 12g/dl değerinin altında düşmesi durumudur. Çoğu zaman önemsenmeyen bu sorun tedavi edilmediği takdirde birçok ciddi hastalığa davetiye çıkarır.
ÇOCUKLARDA DEMİR EKSİKLİĞİ
6 ay ile 6 yaş arası çocuklarda bu değerler, 11g/dl'nin, 6-14 yaşlarda 12g/dl'nin altındaysa demir eksikliği olarak kabul edilir. Çocuklarda annemi; büyüme gelişme, beyin fonksiyonlarını olumsuz etkileği için çok daha tehlikeli bir durumdur.
ANEMİ VE KANSER ARASINDAKİ İLİŞKİ
Alyuvarlarda bulunan hemoglobinin asıl fonksiyonu akciğerlerden dokulara oksijen taşımaktır. Anemide hemoglobin yetersiz olduğundan dokulara ulaşan oksijen miktarı azalır ve sonucunda hipoksi gelişebilir. Bu durum bütün vücut sistemini etkileyerek kalp, kas ve sinir sisteminde önemli belirtilerle ortaya çıkar. Yaygın görülen bir durum olan demir eksikliği; özellikle emzirme ve hamilelik döneminde, büyüme çağı ve aşırı adet kanaması geciken genç kızlarda takibi yapılması gereken bir sağlık problemidir. Bu durumların dışında; ülser, bağırsak kanseri, rahim ağzı kanseri gibi durumlarda da yine anemi görülebilir.
EN SIK RASTLANAN ANEMİ TÜRLERİ
DEMİR EKSİKLİĞİ ÇOK EN HANGİ NEDENLERLE ORTAYA ÇIKIYOR?
DEMİR EKSİKLİĞİNİN BELİRTİLERİ
TEDAVİ İLE DEMİR EKSİKLİĞİNE VEDA EDEBİLİRSİNİZ
Tedavi için doktor gerekli tetkikleri yaptıktan sonra bir tedavi haritası çıkarır. Bu harita; hastanın daha önce yaşadığı hastalıklar, kullandığı ilaçlar, gösterdiği belirtiler ve tetkiklerin sonucunun değerlendirilmesiyle ortaya çıkar. Bunun sonucunda ise demir eksikliğine bağlı aneminin neden ortaya çıktığı saptanır. Tedavi de ilik naklinden, kan vermeye kadar birçok etkili yöntem bulunmaktadır. Tedavide en önemli kısım, demir eksikliğine neden olan etkenin tedavi edilmesidir.
KANSIZLIK VE DEMİR EKSİKLİĞİYLE MÜCADELE EDEBİLİRSİNİZ