Mevsimsel değişikliklere doğanın ayak uydurması gibi vücudumuz da ayak uydurmaya çalışıyor. Bu süreçte metabolizmamız yavaşlıyor. Bağışıklık sistemimiz olumsuz etkileniyor. Bunun sonucunda da grip, soğuk algınlığı, bronşit hatta zatüre gibi hastalıklara yakalanma riski artıyor. Medipol Mega Üniversite Hastanesi Öğretim Üyesi Fitoterapi uzmanı Dr. Serhat Koran, "Metabolizmamızı hızlandıracak ve bağışık sistemimizi güçlendirecek önlemler almalıyız. Evde hazırlanabilecek doğal çorba ve pratik çaylarla bağışıklık sistemini güçlendirip, hastalıklardan koruyabiliriz" dedi.
İşte Dr. Serhat Koran'ın önerileri:
* Kereviz, ayva, bal kabağı, kırmızı dolma biber, bürüksel lahanası, turp, karnabahar, armut, elma, balık, nar, taze ceviz ve fındık tüketin. Bağışıklık sistemini koruyup güçlendirmek için ev yapımı turşu yiyin. Yemeklerinizden ilikli kemik suyunu eksik etmeyin. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Uzun açlıklar metabolizmamızı yavaşlatır ve bağışıklık sistemimizi zayıflatır. 3-4 saatte bir öğün tüketmeye dikkat edin.
* Özellikle mevsim geçişlerinde kişilerde görünen halsizlik, yorgunluk şikayetlerinin nedeni yetersiz su içilmesi. Günde en az 2.5 litre su tüketimi vücudumuzdaki tüm hücre ve dokuların beslenmesine ve zararlı maddelerin vücuttan atılmasına destek olur.
* Uykunuza dikkat edin. 7-8 saat karanlık bir odada kaliteli uyku melatonin hormonu salgısını artıracaktır. Melatonin hormonu da vücut direncimizi kuvvetlendirecek ve güne daha dinç başlamamızı sağlayacaktır.
* Sabahın erken saatlerinde yapılacak bir yürüyüş ile teneffüs edeceğimiz ozon gazı bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirmemizde çok faydalı olacaktır.
* Havanın güneşli olduğu günlerde mutlaka 15-20 dk güneşe çıkmalıyız. Güneşten elde edeceğimiz D vitamini bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirmekte önemli bir rol oynar.
Kerevizli elma ve ayva çorbası
1 büyük boy kök kereviz
1 adet orta boy soğan
1 adet yeşil elma
1 adet ayva
3 dal taze kekik Tuz
1 çay kaşığı toz zerdeçal
1 çay kaşığı Karabiber
1.2 litre kemikli et suyu
1 tatlı kaşığı şeker
Yarım limon suyu
150 ml krema
2 yemek kaşığı tereyağı
* Tereyağını orta ateşte eritin. İçine toz zerdeçalı ve karabiberi ekleyin. 1-2 dk sonra soğanları ekleyin. 5 dakika pişirin. Ardından kereviz, kekik, tuz ve şekeri de ekleyerek pişirmeye devam edin. Kapağı kapalı şekilde 10 dakika kadar pişirin. Soyup, çekirdeklerini çıkardıktan sonra küp küp doğradığınız elma ve ayvayı limon suyu ile birlikte çorbaya ekleyerek, altı orta kısık açıkken, kapak kapalı 10 dakika daha pişirin. Et suyunu ekleyerek ocağın altını açın ve kaynama- ya başlayınca hafif kaynayacak şekilde sabitleyin. 20 dakika pişirdikten sonra ocaktan alıp, blender veya mutfak robotu yardımıyla çorbanızı püre haline getirin. İnce doğranmış frenk soğanı ilave ederek sıcak servis edin. Dilerseniz küp kesilmiş kök kereviz ve yeşil elma ekleyin.
Virüs savar çay
* 2 tatlı kaşığı kuşburnu
* 2-3 cm uzunluğunda kuru zencefil
* Aynı büyüklükte kuru zerdeçal
* 1 tutam ekinezya
* Lezzet verici olarak birer çay kaşığı tarçın ve karanfil
* Kök zencefil ve kök zerdeçalı önce 12 dakika kaynatıyoruz. Ardından suyunu süzün. Diğer malzemeleri de süzdüğünüz kök suyuna ekleyin. 8-12 dk demlendikten sonra içebilsiniz.
Enfeksiyona karşı bariyer formül
Bir bardak kefir, bir çay kaşığı toz zencefil, bir çay kaşığı toz zerdeçal, bir çay kaşığı çörek otu, bir çay kaşığı tarçın, 2 çay kaşığı bal veya pekmez ile hazırlayacağınız karışımı her sabah kahvaltıdan önce tüketiniz.