Hindistan'da günümüzden en az 5000 yıl önce ortaya çıkmış, Hindistan, Nepal ve Sri Lanka'da halen uygulanmakta olan Ayurveda bir sağlık sistemidir. Hint tıbbının temelini oluşturan bu sistem beslenme ve yaşam tarzında yapılacak değişiklikler ilaçlardan daha önemli görülür. Hastalıkları önlemeyi ve beslenme, aromaterapi, vitamin ve mineral takviyeleri, detoks, masaj, yoga ve meditasyon ile tedaviyi öne çıkarır. Araştırmalar yoga ve meditasyonun astım, yüksek tansiyon ve artrit gibi hastalıklara karşı etkili olabileceğini göstermektedir.
Ayurveda da sıkça kullanılan bir baharat olan kakulenin faydaları saymakla bitmiyor. Diyetisyen Sedef Olcay, kakulenin faydalarını anlatırken özel kraliçe çayı tarifini de verdi...
Kakulenin yağ yakımını hızlandırdığını söyleyen Olcay, "Yapılan çalışmalar gösteriyor ki düzenli melatonin alımı vücuttaki kalorileri depolamak yerine onların yakımına yardımcı olan kahverengi yağ hücrelerini uyarıyor. Bu hücreler inceltici yağ olarak biliniyor. Özellikle içindeki uçucu yağlarla uyku problemi yaşayanlara yardımcı oluyor. Karanlıkta uyuyanlarda salgılanan melatonin hormonuna destek olan kakule, iştah, tokluk, kalori alımı ve yağ depolarını düzenleyen metabolik hormonların salınımını kontrol ediyor. Özellikle karın bölgesindeki yağ birikiminin azalmasında büyük etken oluyor.
Kakule sindirim başta olmak üzere, kanser, kalp hastalıkları, solunum sıkıntısı, ağız kokusu, yüksek kolesterol, kan şekeri dengesi gibi birçok rahatsızlıkta da kullanılıyor. Asya ülkelerinde yetişen kakule, zencefiller familyasındandır. Şifalı özelliğinin yanında, çay, kahve, yemeklerde ve tatlılarda aroma katması için de tercih edilir" açıklamalarında bulundu.
1- SİNDİRİM SİSTEMİNE İYİ BİR DESTEKÇİ!
Sindirim sistemi rahatsızlıkları çoğu kişinin yaşadığı zor bir sorundur. Sindirim sisteminde meydana gelen kabızlık, dizanteri, asitlik, hazımsızlık ve mide enfeksiyonları gibi farklı sindirim problemleri için mükemmel bir çözüm kaynağıdır. Kakule, gaz giderici özelliklere sahiptir. Bu sayede sindirim sürecine yardımcı olur. Şişkinlik ve mide kramplarının tedavisinde de oldukça etkili olan kakule, mide asitlerini düzenler. Kakule aynı zamanda bağırsak parazitlerini de en aza indirerek yok eder. Mide bulantısı ve reflü gibi mide ağrılarına da çare olur.
2- AĞIZ KOKUSUNA ÇÖZÜM KAKULEDE!
Eğer kötü nefes için her türlü yolu deneyip bir sonuç alamadıysanız, mutlaka kakuleyi deneyin. Güçlü bir baharat olma özelliği taşıyan kakule hoş bir kokuya sahiptir. Aynı zamanda iyi bir antibakteriyel olan kakule, ağızdaki bakterilerle mücadele ederek onları yok eder. Ağızdaki bakterileri yok ettiği için de ağız kokusunu önler. Ağızdaki mikropları azaltarak diş çürümesi, diş eti kanamalarını da en aza indirir. Aktarlarda sakız gibi bulunan kakule kapsüllerinden alarak ağız kokusunu hafifletebilir ve ağza ferahlık hissi verebilirsiniz. Ya da kakule tohumlarını sıcak suda demleyerek hazırlanan gargara ile ağzı çalkalayabilirsiniz.
KRALİÇE ÇAYI TARİFİ
Yağ yakımını hızlandıran özel kraliçe çayı tarifini veren Diyetisyen Sedef Olcay, çayın püf noktalarını şöyle anlattı: "2,5 su bardağı kaynamış su içerisine önceden çekirdeklerini çıkartıp toz haline getirdiğimiz kakuleden 1 çorba kaşığı ilave edelim
Ardından karışıma 1 çorba kaşığı rendelenmiş taze zencefil, 1 adet kabuk tarçın ve 4-5 adet karabiber tanesi ekleyelim.
Hazırlamış olduğumuz bu karışımı 5 dk daha kaynatmaya devam ettikten sonra ocaktan alalım ve 15 dk demlenmeye bırakalım. Dilerseniz tokluk hissini arttırması bakımından hazırladığımız bu çayın içerine 1 su bardağı yağsız süt ilave ederek tüketebilirsiniz.".
KİMLER KAKULE KULLANAMAZ?
Özellikle safra taşı problemi olan, kalp rahatsızlığı veya pıhtılaşma problemi olan, kanın pıhtılaşmasını önleyen ilaçları alan bireylerin kakule kullanımında dikkatli olmaları gerektiğinin altını çizen Olcay, "Ayrıca kakule kolesterolü kendi başına önemli ölçüde azaltabildiğinden kolesterol düşürmek için ilaç kullanan bireylerde olumsuz etki yaratıyor.
Aynı durum tansiyon ilacı kullanan bireyler için de geçerlidir. Gebelik ve emziklilik durumunda kullanımı için ise doktora danışmadan kullanılmaması gerekiyor" diye uyarılarda bulundu.
3- KALP DOSTU BİR BAHARAT!
Kakule başlı başına bir mineral zenginidir. İçerisinden bolca potasyum, kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller barındırır. Bu mineraller de kalp sağlığı için en önemli unsurlardandır. Yeterli miktardaki potasyum kalp atış hızınızı ve kan basıncını kontrol altında tutar. Ayrıca, kakule kan pıhtılaşması ve felç riskini de en aza indirir. Kalp sağlığını desteklemek için günde iki bardak kakule çayı tüketmekte fayda var.
4- GÜÇLÜ BİR HAFIZA!
Çağımızın en büyük sorunlarından biri de unutkanlıktır. Hafızanın güçlenmesini sağlamak, sol beyni daha iyi çalıştırmak için tüketilen besinlere özen gösterilmelidir. Unutkanlığa çözüm olup hafızayı güçlendirecek birçok şifalı bitki vardır. Bunlardan biri de kakuledir. Kakule içinde bol miktarda A vitamini barındırır. A vitamini ise güçlü bir hafıza için en iyi vitaminler arasında yer alır.