İnsanoğlu nefes almadan yaklaşık olarak 3 dakika, su içmeden 3 gün, yemek yemeden 3 hafta kadar yaşayabilir. Dolayısıyla yaşamak için beslenmek gerekir. O halde iyi yaşamak için iyi beslenmek gerekir.
UZUN YILLAR DAHA PARLAK, GÜZEL VE GENÇ GÖRÜNMENİZ MÜMKÜN
Bakımlı cilt, sağlıklı bir bedenin ürünüdür. Genetik, yaş, beslenme, fiziksel aktivite, sigara, alkol, stres, UV ışınları vb pek çok etkene bağlı olarak cilt yapısında farklılıklar görülebilir. Cilt yapınız nasıl olursa olsun, uzun yıllar daha parlak, güzel ve genç görünmeniz mümkün. Peki, bu konuda hangi besinlerden fayda sağlanabilir?
1 - Brasika sebzeleri:
Brüksel lahanası, brokoli, turp, karnabahar, hardal otu, pazı, tere, marul, şalgam, kırmızı, beyaz ve karalahana vücudun toksik maddelerden arınması için çalışan detoksifikasyon enzimlerini aktive eder. Akne tedavisinde ve cildin elastikiyetini korumasında etkilidir.
2 - Alyum sebzeleri:
Frenk soğanı, arpacık soğanı, taze soğan, kırmızı soğan, kuru soğan, pırasa, kuru ve taze sarımsakta bulunan sülfid bileşenleri detoksifikasyon enzimlerinin aktivitelerini artırmaktadırlar. Bu sebzeler antioksidan özellikler de sergilerler. Cildi de korurlar.
3 - Zeytinyağı:
Bileşimindeki tekli doymamış yağ asitleri kuru ciltlere karşı oldukça faydalıdır. Aynı zamanda antioksidan etkisi de vardır. Yüzeysel olarak uygulandığında içerdiği E vitamini sayesinde cildin nemlenmesine yardımcı olur. Yumuşaklık ve pürüzlük sağlar. Ancak ışık almayan, serin bir yerde ve hava almadan saklanması önerilmektedir.
4 - Yağlı tohumlar (ceviz, badem, yerfıstığı, fındık):
İçerdikleri çoklu doymamış yağ asitleri, E vitamini, B6 vitamini ve magnezyum sayesinde kuvvetli birer antioksidan ve detoksifikandır. Yüksek enerji içerikleri nedeniyle aşırıya kaçmadan tüketilmesi tavsiye edilir.
5 - Maden suyu:
Tam bir mineral deposudur. Cildi besler, parlaklık ve tazelik verir. Günde 1 - 2 bardak içilebildiği gibi buz kalıplarına dondurularak veya pamukla cilde yedirilebilir. Doğal bir tonik olarak görülebilir. Ancak piyasada satılan meyveli alternatifleri yerine sade olanları tercih etmek gerekmektedir.
6 - Balık:
Kan dolaşımını düzenleyerek hücrelere daha fazla oksijen taşınmasına ve cildin gençleşmesine yardımcı olmaktadır. Somon, uskumru ve ton balığı gibi yağlı balıklar omega 3 yağ asitlerinden daha da zengin olduğu için tercih edilmelidir. Ancak balığı kızartmak yerine; ızgara, buğulama veya fırında pişirme yöntemleri ile hazırlamak gerekir.
7 - Havuç:
Sarı ve turuncu renkli sebzeler güneşten koruyucudur. Nemlendirici özelliktedir, cilt kurumasını önlemeye yardımcıdır. Aynı zamanda ciltteki elastikiyeti korur. Özellikle beta karoten içerikleri ile kollajen hasarını en aza indirir, yaşlanmayı geciktirici etkiler gösterirler.
8 - Maydanoz:
Ödem denilince ilk akla gelen besinlerden biridir. Cilt sıkılaşmasına da yardımcıdır. Ispanak, roka, marul gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler gibi maydanoz da göz çevresindeki mor halkalar ve sivilceler için faydalı etkiler göstermektedir.
9 - Kivi:
Toksinlerle mücadele konusunda antioksidan kapasitesi oldukça yüksek olan C vitamini açısından 2 adet portakal veya 3 adet mandalinaya eşdeğer özelliktedir. Tıpkı çilek, biber, kuşburnu ve turunçgiller gibi kollajen dokunun sağlamlığında etkilidir.
10 - Yumurta:
Anne sütü ve yumurta tüm besinler içerisinde en kaliteli proteine sahiptir. Yumurtada insan vücudunda sentezlenemeyen ve kesinlikle besinlerle dışarıdan alınması gerekli olan elzem amino asitler yeterli ve dengeli miktarlarda bulunmaktadır. Sindirilebilirliği yüksek, tamamına yakını vücut tarafından kullanılmakta ve vücut proteinlerine dönüşebilmektedir. Bu nedenle örnek protein olarak tanımlanmakta olan yumurta vitamin ve mineral deposu olarak da görülebilir. Hücrelerin, dokuların ve organların yenilenmesi ve onarılması açısından son derece faydalı bir besindir. Toplam yağ miktarının ve doymuş yağ oranının düşük olması sebebiyle sağlıklı bireyler kolesterol içeriğinden dolayı korkmadan günde 1 - 2 adet haşlama, omlet veya menemen şeklinde tüketebilirler.
Kaynak: Hürriyet