Ççocuklar günlerini TV, telefon, tablet veya oyun konsollarının başına geçiyorlar. Sonuçta asosyal, teknoloji bağımlısı ve hayal güçleri tamamen baskılanmış bireyler yetiştirilmiş oluyor. Liv Hospital Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Emre Çenesiz, çocukların açık havada zaman geçirmeleri gerektiğini anlattı...
KENDİ ÇANTASINI TAŞISIN
Kendine güvenen, insan sevgisi ile dolu, mutlu ve başarılı bir geleceğin yolu doğadan geçiyor. Doğa, çocukların hayal gücünü artıracak ve önemli bir potansiyeli açığa çıkartacaktır. Bu nedenle çocuklarımızı her fırsatta doğaya çıkarmalı, onları doğayla tanıştırmalı ve doğayı sevip koruması gerektiğini öğretmeliyiz. Pek çok çalışma, 12 yaşına kadar doğadan uzak kalan çocukların ileride doğayı önemsemediklerini ortaya koymuştur. Doğa yürüyüşleri ile hem spor yapmaları, hem de keyifli bir zaman geçirmeleri sağlanmalı. Tabii doğada dikkat etmemiz gereken pek çok şey olacaktır, bunlardan bazıları şöyledir:
Özellikle hareketli olan çocukları gözünüzün önünden ayırmayın, rotadan çıkmamasını sağlayın.
Çocukların kıyafetlerine özen gösterin. Kısa pantolon veya tişört yerine uzun kollu tişört ve uzun, rahat hareket edebilecekleri pantolonlar ve yürüyüş ayakkabıları giydirin.
Yanlarına taşıyabilecekleri büyüklükte sırt çantası verin. Kendi ihtiyaçlarını kendi sırt çantalarında taşımaları sorumluluk bilinci açısından çok önemlidir.
Sırt çantasında mutlaka su ve sağlıklı atıştırmalıklar olmalı. Hazır ürünler yerine mümkünse evde hazırlanmış sandviç, çeşitli taze meyveler olması sağlıklı olacaktır.
Yürüyüşten önceki gece tahıllı besinler tüketilmesi de faydalı olacaktır.
Sırt çantasına, doğada üşümeleri durumunda giyebilecekleri bir mont koymayı ihmal etmemelisiniz.
MACERA İSTEĞİ GİDERİLMİŞ OLUR
4 yaş civarı çocuklarda bireysel düşünce belirginleşir ve etrafına karşı farkındalık artar. Bu yaşlarda çocuklar çok hareketlidirler. Bu hareketliliği kontrol edebilme yetisinin gelişmesinin bir yolu da spor yapmaktır.
5 yaşından itibaren çocuk spor yapmaya daha da uygun hale gelir. Aşırı yorgunluğa neden olmayan, çocuğun oyun gereksinimini de karşılayan, herkesin kazanacağı spor etkinlikleri; bedensel, ruhsal ve zihinsel gelişime katkı sağlar.
Macera duygusu ergenlik çağında kendini hissettirir. Ergen yaşta spor yapan çocuklar; kazanma, kaybetme ile ilgili tepkilerini kontrol etmeyi öğrenirler. Dikkatlerini bir noktaya toplama konusunda gelişirler. Macera isteği bir ölçüde giderilmiş olur. Kendine güven gelişir.
Okul çağı çocukta arkadaşlara ilgi artmıştır, çocuk grup kurmak ister. Spor faaliyetleri bu istekleri karşılamada çok faydalı olur. Yine bu yaşlarda çocuk kendini sınamaya yönelik davranışları sevdiğinden, spor yapıyor olmak buna da fırsat verir.