Bebek reflüsünün 18 yaşından sonra devam etmesi pek de olası değildir. Reflü, sağlıklı bebeklerde günde birkaç kez meydana gelir. Bebeğiniz sağlıklı olduğu sürece, reflü endişe nedeni değildir. Sağlıklı olmasından kasıt, dengeli bir şekilde kilo alması ve büyümesidir. Nadiren bebek reflüsü, alerji, sindirim sistemindeki tıkanma veya gastroözofageal reflü hastalığı gibi tıbbi bir sorunun işareti olabilir.
BEBEK REFLÜSÜ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Reflü genellikle bir bebek 8 haftalıkken başlar ve 1 yaşına kadar iyileşir.
Bebeklerde reflü belirtileri şunlardır:
emzirme sırasında veya kısa bir süre sonra süt kusma
beslenirken öksürme veya hıçkırma
beslenme sırasında huzursuz olmak geğirme veya besleme işleminden sonra yutma sorunu
yeterli beslenme olmadığı için bebeğin kilo alamaması
Reflüyü engellemek için bebekleri az az sık sık beslemek gerekmektedir, mamalarını daha yoğun hazırlamak önerilir. Bebeği besledikten sonra bebeği hemen yatırmamalı, bebeklerin gazını çıkarmalı, emziğin boyutu küçük tutulmalıdır. Bu tip örnekler reflüyü engellemede yardımcı olabilmektedir. Bebeğinizin kilo alımı çok iyi değilse sık hastalanıyorsa, öksürük çok fazla oluyorsa uzman doktorlara başvurmanız gerekmektedir.
BEBEKLERDE REFLÜ NASIL GEÇER?
Bebeklerde reflü nasıl geçer? sorusu anne ve babalar tarafından sıkça araştırılan konular arasında üst sırada yer almaktadır. Gastro Özofageal reflü hastalığı mide içeriğinin yemek borusuna kaçışıyla karekterize bir durumdur. Bebekler yeni doğan döneminden itibaren görülebilir. Bebeğin ilk kısımlardaki ufak peynir kesiği gibi kusmaları genellikle fizyolojik olarak kabul edilir ancak bir bebek karşımıza fışkırır kusmayla geliyorsa, aynı bebekte beslenmeyi reddetme, büyüme gelişme geriliği, ses kısıklığı, sık solunum yolu enfeksyionlarına yakalanma gibi durumları görüyorsak reflü mutlaka aklımıza gelmelidir.
Gastro Özofageal reflü düşündüğümüzde ilk olarak bebeğin yatağının baş kısmını yükseltme, daha sonra bebeği besledikten sonra hemen yerine koymama, dik tutma tercih edilmelidir daha sonra bebek anne sütü alıyorsa daha sık sık az az beslemeli mama alıyorsa daha koyulaştırılmış mamalar tercih edilmelidir. Bütün bunlara yanıt vermeyen olgularda ilaç tedavisini düşünülmemelidir.
İlaç tedavisine yanıtsız olan Gastro Özofageal reflü olgularında aklımıza inek sütü alerjisi gelmelidir. Reflülü bir bebeğin kulak arkasında, ağız çevresinde, kızarıklıklar varsa bu inek sütü alerjisine bağlı olabilir. İnek sütü alerjisi düşünüyorsak eğer bebek anne sütü alıyorsa anneyi 3 gün süreyle süt ve süt ürünlerini içermeyen bir diyete sokulur eğer bebek mama alıyorsa hipoalerjen mamaları tercih edilmekte ve bu 3 günün sonunda çocuğun kusmaları bariz düzeliyorsa bundan sonra tedavimizi ona göre şekillendirmek gerekmektedir.