Yer fıstığı, protein, yağ ve çeşitli sağlıklı besinler bakımından zengindir. Araştırmalar yer fıstığının kilo kaybı için bile faydalı olabileceğini ve kalp hastalığı riskinin azalmasıyla bağlantılı olduğunu göstermektedir. Bu makale size yer fıstığı hakkında bilmeniz gereken her şeyi anlatıyor.
Yer fıstığı yağ oranı yüksektir. Aslında, yer fıstıkları yağlı tohumlar olarak sınıflandırılır. Yer fıstığı hasatının büyük bir kısmı yer fıstığı yağı (arachis yağı) yapımında kullanılmaktadır.
Yağ oranu %44-56 arasındadır ve çoğunlukla oleik ve linoleik asitlerden oluşan mono ve çoklu doymamış yağlardan oluşur. Yer fıstığı iyi bir protein kaynağıdır. Protein içeriği, toplam kalorinin %22-30'u arasındadır ve yer fıstığını bitki kaynaklı bir protein kaynağı yapar.
Yer fıstığı, arachin ve conarachin'deki en bol proteini içermektedir ve bazı insanlara ciddi alerjen olabilir ve hayatı tehdit edici reaksiyonlara neden olabilir. Öte yandan yerfıstığının karbonhidratı düşüktür. Aslında, karbonhidrat içeriği toplam ağırlığın sadece % 3-16'sıdır
Karbonhidratı düşük ve protein, yağ ve lif bakımından yüksek olan yerfıstığı, karbonhidratların yemekten sonra kan dolaşımınıza ne kadar çabuk girdiğini ölçen çok düşük bir glisemik indekse (GI) sahiptir. Bu onları diyabet hastalarının tüketimi için uygun kılar.
VİTAMİNLER VE MİNERALLER
Yer fıstığı, aşağıdakiler de dahil olmak üzere, çeşitli vitamin ve minerallerin mükemmel bir kaynağıdır:
• Biyotin. Yerfıstığı, hamilelik sırasında önemli olan en zengin diyet biotin kaynaklarından biridir.
• Bakır. Bir diyet eser minerali, Batı diyetinde bakır genellikle düşüktür. Eksikliğin kalp sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olabilir.
• Niasin. B3 vitamini olarak da bilinir, niasin vücudunuzda çeşitli önemli işlevlere sahiptir. Kalp hastalığı riskinin azalmasıyla ilişkilendirilmiştir.
• Folat. B9 vitamini veya folik asit olarak da bilinen folat birçok önemli fonksiyona sahiptir ve özellikle hamilelik sırasında önemlidir.
• Manganez. Bir eser element, manganez içme suyunda ve çoğu yiyecekte bulunur.
• E Vitamini Güçlü bir antioksidan olan bu vitamin, yağlı yiyeceklerde sıklıkla yüksek miktarlarda bulunur.
• Tiamin. B vitaminlerinden biri olan tiamin, B1 vitamini olarak da bilinir. Vücudunuzun hücrelerinin karbonhidrat enerjisine dönüşmesine yardımcı olur ve kalbinizin, kaslarınızın ve sinir sisteminizin çalışması için gereklidir.
• Fosfor. Yer fıstığı, vücut dokularının büyümesinde ve korunmasında önemli rol oynayan bir mineral olan iyi bir fosfor kaynağıdır.
• Magnezyum. Çeşitli önemli fonksiyonları olan temel bir diyet mineralinin, yeterli magnezyum alımının kalp hastalıklarına karşı koruduğuna inanılıyor
KALP SAĞLIĞI İÇİN YER FISTIĞI
Kalp hastalığı, dünya çapında ölümlerin önde gelen nedenlerinden biridir.
Gözlemsel çalışmalar, yer fıstığı ve diğer fındık türlerinin kalp hastalıklarına karşı korunabileceğini göstermektedir.
Bu faydalar muhtemelen çeşitli faktörlerin sonucudur.