Horlama problemi pek çok faktöre bağlı olarak tetiklenebilir. Ve önemsiz gibi gözüken bir problem olarak değerlendirilse de pek çok sağlık sorununun ortaya çıkış sebebine ön ayak olabilir. Nefes alışverişinde yaşanan sıkıntı ciddi bir sorun olarak nitelendirilmesi gereken bir sağlık problemi iken bu probleme gereken önemi göstermeyip tedaviye başvurmayıp büyük bir ihmalkarlıktır. Peki hastaların ne yapması gerekiyor? İşte horlama nasıl geçer?
Horlama nasıl geçer?
Uygulanacak tedavinin belirlenebilmesi için ilk olarak horlamayı tetikleyen durum ortaya çıkarılmalıdır. Örneğin horlama problemi uyku apnesi gibi ciddi bir duruma bağlı olarak meydana geliyorsa tedavi planı uyku apnesinin giderilmesine yönelik olacaktır. Basit durumlardan kaynaklanan horlama probleminin tedavisine genellikle basit bir cerrahi işlem yeterli olur.
Horlama tedavisinde uygulanan cerrahi yöntemler nelerdir?
1. Burun cerrahisi
Eğer burunda tıkanıklığa sebep olan kıkırdak eğrileri varsa, cerrahi yöntem aracılığıyla bu burun etleri ve polipler düzeltilir.
2. Radyofrekans cerrahisi
Yumuşak damağı sertleştirip gerginleştiren bu yöntem, günümüzün en güvenilir yöntemi olarak öne çıkıyor. Bu uygulamada hasta daha kısa sürede iyileşir, aynı zamanda risk faktörü de daha azdır.
3. Laup cerrahisi
Bu yöntemde yumuşak damağa lazer aracılığıyla müdahale edilir. Yumuşak damak lazerle yakılır. Ameliyat sonrası süreç diğer yöntemlere göre daha zorludur. Bu yüzden tercih edilme oranı da düşüktür.
Hasta neler yapmalı?
• Kilo vermek boğazın arka kısmında bulunan şişkin dokuların ortadan kalkmasını sağlayarak nefes alışverişini kolaylaştırır.
• Vücuttaki kasların düzenli olarak çalıştırılması boğaz bölgesindeki dokuları da düzenler. Bu da nefes almayı kolaylaştırır. Dolayısıyla hastaların düzenli olarak egzersiz yapması oldukça faydalıdır.
• Sigarayı bırakmak, boğaz ve burun bölgesinde tahriş olan zarların daha az tahribata maruz kalmasına neden olacaktır. Dolayısıyla bu duruma bağlı olarak nefes alışverişinin kolaylaşması mümkündür.