Doğuştan olunabileceği gibi, çeşitli nedenlere bağlı olarak sonradan da karşılaşılan şeker hastalığı, en çok mücadele edilen hastalık türlerinden bir tanesidir. Beslenme ile doğrudan alakalı olan diyabet, gündelik yaşamda büyük sıkıntılara neden olabilmektedir. Bu bağlamda, diyabet hastalığında gün içerisinde tüketilecek besinlere mutlak olarak dikkat edilmesi gereklidir. Peki, şeker hastaları neler yemelidir? Sizler için hazırladığımız haberimizden şeker hastalarının tüketebileceği yiyecekleri listelerken, birçok ayrıntıya da yer verdik.
DİYABETLİLER NE YEMELİ?
- Elma. Kalorisi son derece düşük, lif içeriği ise oldukça yüksektir. Bu yüzden tok hissettirir. Zengin içeriği ile de kötü huylu kolestrolünde etkisinin azaltılmasında oldukça yarar sağlar.
- Yumurta. Hiç şüphesiz en büyük protein kaynaklarından bir tanesidir. İçeriğinde yüksek miktarda doymamış yağ asiti barındırdığından dolayı kolestrolü yükseltmez. Diyabet hastalarının günde 1 adet tüketmesi tavsiye edilir.
- Kırmızı et (yağsız). B12 vitamini kaynağı da olan kırmızı etin, haftada en az 2 kere tüketilmesi tavsiye ediliyor; ancak bu tüketim sırasında etin yağsız olması önem arz etmektedir. Izgara, haşlama veya fırında yaparak yiyebilirsiniz.
- Balık. İçeriğinde zengin Omega 3 barındıran balık, şeker hastaları tarafından tüketilmelidir.
- Çeşitli kırmızı meyveler. Kiraz, yaban mersini, böğürtlen vb. kırmızı meyveler zengin antioksidan kaynaklarıdır. Kan şekerini dengelerler. Bu yüzden, diyabetlilerin tüketebilecekleri arasında bulunmaktadır.
- Brokoli. Önemli bir C vitamini kaynağı olan brokoli, aynı zamanda antioksidan açısında da oldukça yararlı bir sebzedir. Kan şekerini ayarlayabilen bir sebze olan brokolinin, şeker hastaları tarafından tüketilmesi yarar sağlar.