Diş sıkma günümüzde farkında olarak veya olmadan birçok kişinin yaptığı eylemler arasındadır. Bu eylemi gerçekleştirmemizde birçok neden bulunabilir. Özellikle bu rahatsızlığı istemsizce gerçekleştiren bireylere doktor diş plakları uygulayarak diş sıkma eylemini minimum düzeye indirmeyi hedefliyorlar. Yine diş sıkma tedavileri arasında Botoks tedavileri de bulunur. Biz Sabah.com.tr olarak bu yazımızda diş sıkma nedenlerini ve diş sıkma tedavisinin nasıl olması gerektiğini hazırladık.
DİŞ SIKMANIN NEDENLERİ NELERDİR?
Birden farklı sebepten dolayı insan diş sıkma sorunu ile karşı karşıya kalabilir. Bununla ilgili örnek vermek gerekirse, dönem dönem geçirilen rahatsızlıklar, psikolojik etmenler, ağız sağlığının bozulması gibi sebepler çoğaltılarak devam edilebilir. Tabi ki diş sıkma probleminizin nedenini en iyi doktorunuzdan öğrenebileceğinizi unutmayın. Bu konuyu pekiştirebilmek için en güzel örneklerden bir tanesi de şudur: Üniversite sınavına hazırlanan ve stres yapmış bir birey, stresten kaynaklı olarak istemsizce diş sıkma rahatsızlığı ile karşı karşıya kalabilir. Bu durum belli bir süre sonra alışkanlığa dönebilir. Peki, diş sıkma tedavisi nasıl yapılır?
DİŞ SIKMA TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Diş sıkma tedavisinin birden fazla yöntemi vardır. Eğer uykunuzda dişlerinizi sıkıyorsanız bunun için gece koruyucuları mevcuttur. Gece koruyucularının başlıca amacı ise dişlerinizin gece sizden istemsizce birbirlerine vurmasını engellemek ve bu sayede diş sıkma rahatsızlığını sonlandırmaktır. Bunun dışında botoks tedavisi ile diş sıkma sırasında sertleşen kasların gevşemesi de sağlanıyor.
Yine gece koruyucularının tek başına yeterlilik sağlayamadığı zamanlarda ek ilaç yöntemleri ile tedavi sürdürülebilir. Bunun için yine en doğru bilgileri doktorunuzdan alabilirsiniz…
DİŞ SIKMA ZARARLI MIDIR?
Diş sıkma tabi ki insanın ağız sağlığı için oldukça zararlı bir eylemdir. Diş sıkma alışkanlığı kazanmış veya istemsizce yapan bireyler doğrudan doktoruna danışıp konuyla ilgili yardım almaları gerekmektedir. Erken tedavi ettirilmediği takdir de diş kayıplarından diş ağrısına kadar birçok rahatsızlıkla karşı karşıya kalınabilir.