Antrenmanlarda gösterilen yüksek performansın etkisinin sürdürülmesi, spor sonrasında da oldukça kritiktir. Bu bağlamda, en önemli konu ise sporcu beslenmesidir. Gerek kas kütlesinin korunması, gerek yağ yakımı, gerekse zihinsel süreçlerin sağlıklı ve verimli bir şekilde sürdürülmesi tüketilecek yemekler ile ilişkilidir. Peki, sporcu beslenmesi nasıl olur?
Sizler için hazırladığımız özel içeriğimizde, sporcu beslenmesinin önemine ve nasıl olması gerektiğine değinirken, örnek menü tavsiyesi de ekledik.
Sporcu beslenmesi için genel geçer bir durum olmamakla beraber, cinsiyet, yaş, kilo, günlük harcanan enerjiye ve uğraşılan spora göre farklılık yaşanmaktadır.
ANTRENMAN ÖNCESİ
Sporcu beslenmesinin ilk aşaması, spor öncesi süreçtir. Spor öncesinde karbonhidrat ağırlıklı gıdalar tüketilmesi gerekir. Zira, böylelikle antrenman sırasında yüksek enerji ve performans sağlanır. Bu yüzden, makarna, pilav, tahıl ürünleri ile beraber meyve, sebze gibi karbonhidrat ihtiyacını karşılayabilecek gıdalar tercih edilmelidir.
Bunun yanında, protein içeren süt, yoğurt, et, yumurta gibi gıdalardan da mutlaka yararlanılmalıdır. Bilindiği üzere protein, sporcu beslenmesinin en kilit ihtiyacıdır.
ANTRENMAN SONRASI
Yoğun fiziksel aktivitenin akabinde, vücutta su ihtiyacı varsa su tüketilmelidir; ancak tüketime dikkat edilmelidir. Zira, fazla su içilmesi şişkinlik yaratıp, gıda tüketiminizi engelleyebilir.
Spordan sonra hemen yemek yeme ihtimaliniz varsa, et, tavuk, balık, yumurta gibi protein ağırlıklı besinleri tercih etmekle beraber, antioksidan kaynağı olan yeşillikleri tüketebilirsiniz. Besinlerinizin yanında asitli içeceklerden uzak durmanız ve doymuş yağ içeren patates kızartması, hamburger gibi yiyecekleri kesinlikle tüketmemeniz gerekmektedir.
ŞEKER VE TUZA DİKKAT
Bir sporcunun mutlak olarak dikkat etmesi gereken bir konu ise, şeker ve tuz tüketilmesinin kademe kademe azaltılmasıdır. Gerek spor önce gerekse spordan sonra tuz ve şeker ağırlıklı gıdalardan uzak durulmalıdır. Tuzlu gıdalar böbrekleri yorarak, su kaybına sebebiyet verir. Öte yandan, tatlılar ise sporcuların en bilindik düşmanlarındandır.