Haşlanmış, patlamış ve baharatlı olarak kullanılan mısır, salata, yemek ve çerez olarak tüketilir. Meksika ve Orta Amerika'da yetişen zamanla tüm dünyaya yayılan mısır sadece yiyecek olarak değil aynı zamanda cilt bakımında ya da tıbbı tedavide kullanılır. Anadolu'ya gelen mısır ise kurutulup ufalandıktan sonra un olarak da üretime başlandı. Sadece mısır değil etrafındaki bitki ve sapları da insan sağlığına faydası vardır. Lisin ve triptofan gibi maddeler protein etkisi yapar.
Ayrıca içeriğinde lif ve aminoasit gibi insan sağlığına destek veren vitamin ve mineraller vardır. Ülkemizde şuan en çok Karadeniz ülkesinde yetiştirilip tüketilen mısırın yağı da çıkartılarak kullanılır. Her anlamda kullanılan ve tüketilen mısır hakkında bilmeniz gereken tüm faydaları sizler için derledik...
MISIRIN FAYDALARI NELERDİR?
Karaciğer vücuttaki tüm yağları toplayıp atmaya yarayan organdır. Aynı zamanda bu organ kolesterol seviyesinde de etkilidir. Karaciğerin çalışmaması durumunda yağların vücuttan atılmaması kötü kolesterol seviyesinin yükselmesine zemin hazırlar. Bu da çok ciddi kalp ve damar hastalıklarına neden olur. Mısır içerdiği doymamış yağ sayesinde bu yağ oranını dengeleyerek kötü kolesterolün yükselmesini engeller.
Bir bardak mısırın içerisinde yaklaşık 30 gram karbonhidrat bulunmaktadır. Bu karbonhidrat vücudun ihtiyacı olan enerjinin yüzde 80'ini karşılar. Aynı zamanda karbonhidrat beyin ve sinir hücreleri için oldukça etkilidir. Uzmanlar spor yapanlar için performanslarını artırmak amaçlı günde bir tane haşlanmış mısır tüketimini öneriyor.
B12 ve folik asit gibi maddelerin eksikliği zamanla kansızlık yani ameni gibi ciddi hastalığa sebebiyet verir. B12 bakımından zengin olan mısır kandaki hücreleri yenileyerek kansızlığın yaşanma riskini azaltır.
İçerdiği çözünebilir lifler sayesinde sindirimi kolaylaştıran mısır yaşam kalitesini etkileyen kabızlık gibi hastalıkların yaşanma oranını düşürür. Bağırsakların daha sağlıklı çalışmasını destekleyen mısır, iltihap bağırsak sendromunu önler. Uzmanlar bağırsakları hızlı çalışan kişilerin mısır tüketirken daha dikkatli olmaları gerektiğini vurguluyor.
Göz sağlığı için en etkili maddeler beta-karoten ve A vitaminidir. Bunlar sayesinde korneada herhangi bir incelme ya da deforme meydana gelmez. Ancak bazı nedenlerden ötürü azalan bu iki madde sonucunda ciddi göz hastalıkları yaşanır. Bu iki madde bakımından doğa da en zengin besinler arasında yer alan mısır düzenli tüketildiğinde bu gibi durumların yaşanma riskini düşürür.
Yapılan araştırmalara göre mısır vücutta gezen serbest radikalli hücrelerin oranını azaltır. Bu etkisi sayesinde DNA'nın yapısını korur. Böylece tümörlü hücrelerinde oluşma olasılığını düşürerek kanseri önler. Meme ve karaciğeri gibi kanserlerde oldukça etkilidir.