Vitamin ve mineral kaynağı olan bal hakkında her geçen gün yeni bir bilgi daha öğreniyoruz. Bağışıklık sistemi başta olmak üzere vücuda oldukça faydası olan balı hemen hemen herkes tüketiyor. Vücuda doğal yollardan enerji veren bal birçok sağlık probleminin oluşmasına da engel oluyor. Özellikle boğaz ve ciğer yolundaki enfeksiyonların tedavisinde, öksürüğün yumuşatılmasında kullanılan balın daha bilmediğimiz çok faydası var. Buna göre bal ile ilgili bütün detaylar haberimizde..
Balın faydaları nelerdir?
Bal, tatlı bir besin kaynağı olarak tanımlansa da bu durum diyabet hastaları için herhangi bir risk teşkil etmez. Balın içerisinde bulunan früktoz ve glikoz maddeleri kan şekerinin düzenlenmesine yardım olur. Diyabet hastalığı ilerlememiş hastaların gün içerisinde 1 tatlı kaşığı kadar bal tüketmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Aksine 1 tatlı kaşığı bal tüketimi vücuda fayda sağlar. Aynı zamanda kötü kolesterolün önlenmesi, vücuttaki iltihabın sonlanması da bal tüketimiyle mümkün olur.
Bal, solunum yolu enfeksiyonları sebebiyle meydana gelen öksürüğü önlemek için tüketilebilecek doğal kaynakların başında gelir. Öksürüğün şiddetini azaltan bal, güçlü antibakteriyel özelliği sayesinde boğaz bölgesinde meydana gelenmiş olan enfeksiyonu giderir.
Balın içerisinde çok sayıda vitamin, mineral ve amino asit bulunur. Balın içerisinde bulunan bu faydalı bileşikler, mevcut kilonun korunmasına yardımcı olur ve aşırı kilo probleminin önüne geçer.
Uzun yıllardır geleneksel tıbbın önemli ürünlerinden biri olarak kendine çeşitli hastalıkların tedavisinde yer bulan bal, görme yeteneğini geliştirir. Gözde meydana gelmesi muhtemel enfeksiyonları önlerken kızarıklık ve kaşıntı gibi problemlerin giderilmesini mümkün kılar.
BALIN ZARARI VAR MI?
*Fazla kilolu ve şeker hastalığı olanların tüketmemesi gerekir.
*1 yaşından küçük çocuklara bal yedirilmesi önerilmez.
*Fazla tüketilmesi ishal, kusma, baş dönmesi gibi rahatsızlıklara yol açar.
*Kalorisi yüksek olduğu için kilo alımını hızlandırır.