Halk arasında şeker hastalığı olarak da bilinen diyabette, beslenme şekilleri oldukça önemlidir. Bu hastalığına sahip olanlar doktor gözetiminde seçilmiş gıdaları tüketmelidir. Diyabet hastalığı olanlar internette yoğun olarak hastalıklarına iyi gelecek besinlerin ne olduğunu araştırıyor. Diyabet hastalığına iyi gelen 10 altın besini haberimizde bulabilirsiniz. İşte o altın besinler...
YULAF EZMESİ
Yulaf ezmesi içerdiği çözünür posa ile kan şekeri seviyesinin kontrol altına alınmasına yardımcı olur. Yulafta bulunan beta glukan isimli çözünür posa, mide boşalma süresini uzatıp glukozun emilimini yavaşlatarak kan şekeri dengesini sağlar. Beta glukan aynı zamanda kötü kolesterolün (LDL) düşmesine yardımcı olarak kalp-damar hastalıkları açısından riskli grupta olan diyabetli kişilerin damar sağlığının korunmasını sağlar. Sabah kahvaltısında veya ara öğünlerde yulaf ezmesine süt/yoğurt ve meyve eklenerek kan şekerini dengeleyecek öğünler yaratabilirsiniz.
BADEM VE CEVİZ
Cevizdeki Omega 3 yağ asidi grubundan olan alfa linolenik asit, diyabeti olanları kalp-damar hastalıklarından korur. Hem ceviz hem de bademde bulunan yüksek lif ise insülin direncini düşürmeye yardım eder ve kan şekerinin daha kolay dengelenmesini sağlar. Düzenli olarak ceviz ve badem tüketimi diyabeti olanların insülin dengesini sağlayarak kilo vermesine yardımcı olur. Bu besinler yüksek miktarda yağ içerdiği için kalorileri çok da düşük değildir, tüketim sırasında miktara dikkat edilmeli ve çiğ olarak tüketilmelidir. 100 gram badem ortalama 600 kalori iken 100 gram ceviz 650 kaloridir. Günde 10 adet çiğ badem ve 2 adet ceviz tüketmek kalp damar hastalıklarını önlemek için yeterli.
YOĞURT
Yoğurt yüksek kalitede protein ve karbonhidrat içerir. Klasik kahvaltıya bir alternatif aradığınızda yulaf ezmesiyle, öğünlerde sebze yemekleriyle, ara öğünlerde ise meyvelerin yanında tüketerek kan şekeri dengesini sağlayabilirsiniz. Her öğünde tüketilebilen eşsiz bir protein ve kalsiyum kaynağı olan yoğurdun günlük tüketim miktarı 2-3 porsiyondur. Özellikle yağsız yoğurt tüketmek; doymuş yağ ve kolesterol alımınızı azaltarak damar sağlınız için de faydalı olacaktır.
ZERDAÇAL
Zerdeçal bileşimindeki curcumin adlı madde ile insülin direncini azaltır ve kan şekerini düşürür. Düzenli tüketildiğinde diyabeti olanların kalp-damar hastalıkları riskini azaltır. Zerdeçalı bitki çaylarına ekleyerek, meyvelere, sebze yemeklerinize ve salatalarınıza serperek tüketebilirsiniz. Maksimum fayda sağlamak için zerdeçalın bağırsaklardan emilimini artırmak gerekir. Bunun için de karabiber ve zeytinyağı ile karıştırarak tüketimi sağlanmalıdır.
ARMUT
Armut tatlı tadına rağmen diyabeti olanların tüketmesi gereken meyvelerin başında gelir. Lif açısından zengin olan armut, düşük glisemik indeksli bir meyve olduğu için kan şekerini yavaşça yükseltip düşürür. Böylece kan şekeri dengesini sağlar. Ara öğünlerde orta boy armutla beraber süt ya da yoğurt gibi protein içeren bir besin grubunun beraber tüketilmesi kan şekeri regülasyonunu sağlayarak bir sonraki öğüne kadar dengeyi sağlar.
TAM TAHILLAR
Tam tahıllar rafine olan tahıllara göre daha düşük glisemik indekslidir; böylece kan şekeri dengesinin sağlamasına yardımcı olur. Diyabeti olanların tahıl grubu seçimine dikkat etmeleri, insülin salınımını dengelemek adına çok önemlidir. Ekmek grubundan beyaz ekmek, simit, börek gibi rafine undan yapılmış gıdalar yerine tam buğday, tam çavdar gibi yüksek posalı ve düşük glisemik indeksli ekmekler; ara öğünlerde ise kepekli tost ya da galeta tüketmek gerekir. Ana öğünlerde makarna/pilav seçiminde tercihi bulgur pilavı veya kepekli makarnadan yana yapmak öğündeki posa alımını artırarak kan şekeri dengesini sağlar.
TARÇIN
İçeriğindeki sinnamil aldehit maddesi hücrelerin insüline olan hassasiyetini artırarak kandaki glukozun hücrelere geçişini kolaylaştırır ve kan şekerini dengeler. Yapılan araştırmalar, yarım çay kaşığı tarçının bile kan şekeri dengesini sağlamaya yardımcı olduğunu gösteriyor. En iyi kan şekeri dengesini sağlayan tarçın ise Çin tarçınıdır. Tarçını süt ya da yoğurdunuza ekleyebilir, çaylarınızda kabuk tarçın olarak kullanıp aromatik bir tat yakalayabilirsiniz. Tarçının tatlı isteğinizi baskılamasını istiyorsanız; elmayı dilimleyip üzerine tarçın serpip fırında pişirerek hafif bir tatlı elde edebilirsiniz. Tarçının maksimum dozu ise 1 tatlı kaşığıdır (6 gram), günde 1 tatlı kaşığını geçmemek kan şekerinizi dengelerken fazlasını tüketmek kan şekerinizi fazlaca düşürerek hipoglisemiye girmenize neden olabilir.
BALIK
Balık, sağlıklı yağları içeren iyi kalite protein kaynağıdır. Balıkta bulunan Omega 3, vücudumuz tarafından üretilmeyen EPA ve DHA yağ asitleridir. Bu yağ asitleri kandaki kötü kolesterolün düşmesini ve iyi kolesterolün yükselmesini sağlayarak damar sağlığını korur. Diyabet tek başına damar sağlığını tehdit eden bir unsurken, balıkla Omega 3 sağlamak damar sağlığını korumaya yardımcı olur. Haftada 2-3 gün 150-200 gramlık porsiyonlar halinde ızgara balık tüketilmelidir.
CHİA TOHUMU
Chia tohumu karbonhidrat, protein ve yağı bir arada bulunduran besin grupları açısından maksimum dengeye sahip bir tohumdur. Karbonhidrat içeriğinin neredeyse tamamını lif oluşturur. Yüksek oranda lif içermesiyle beraber yüksek miktarda protein içermesi kan şekeri dengesini sağlar. Chiada bulunan yağ asitleri tıpkı cevizdeki gibi Omega3 yağ asitleri olduğu için kan kolesterolünün düşmesi ve damar sağlığının korunması için faydalıdır. Chia tohumu çok belirgin bir tada sahip değildir. Bu özelliğinden dolayı tohumu, kahvaltıda yulaf ezmesi ve sütle hazırladığınız karışıma ya da salata ve sebze yemeklerinin üzerine serperek kullanılabilirsiniz. Kendisinin yedi-sekiz katı kadar su tutma özelliği olan chia, biraz bekletilince muhallebi kıvamını alır. Süt, meyve püresi ve chiayı karıştırarak bir gece dolapta bekletip ertesi gün diyabetik bir muhallebi elde edebilirsiniz.
KURUBAKLAGİLLER
Diyabeti olanlar için bir diğer mucize besin grubu da kurubaklagillerdir. Kuru fasulye, nohut, mercimek gibi kurubaklagiller, karbonhidrat kaynağı olmakla beraber protein ve sağlıklı yağları da içerir. Kuru baklagillerin karbonhidratı, kompleks yapıdadır. Bu da kan şekerini yavaş yükseltip yavaş düşürdüğü anlamına gelir. Ayrıca çözünür lif içermesi de hem kan şekeri dengesini sağlamaya yardımcı olur hem de kolesterol seviyesinin düşmesini sağlar. Diyabeti olanları çift yönlü koruyan kuru baklagilleri öğünlerde yoğurt/cacık ya da ayranla tüketmek, protein dengesini sağlar ve mide boşalma süresini uzatmaya katkıda bulunur. Böylece kan şekeri dengesi diğer öğüne kadar dengelenmiş olur. Diyabetiniz varsa haftada iki-üç kez öğünlerinizde kurubaklagillere mutlaka yer verilin.