Metabolik cerrahi ile obezite cerrahisi arasındaki en önemli fark, ince bağırsak baypas prosedürüyle devre dışı bırakılmaz. Diyabet/Metabolik cerrahinin tüm mekanizması, bir transpozisyon / yer değiştirme prosedürü aracılığıyla hormonal değişikliklere ulaşmaya ve bu değişikliklerden faydalanmaya dayanır. Metabolik cerrahinin diğer bir farkı ise bu hormonal değişimi, obez olmayan tip 2 diyabet hastaları için kilo kaybından bağımsız olarak kan şekeri kontrolünü sağlayabilmesidir. Cerrahi teknikler arasında bu etkileri sağlayabilen iki çeşit metabolik cerrahi prosedürü vardır. Bunlardan birisi İleal Transpozisyon (IT), diğeri Transit Bipartisyon (TB). Bu prosedürler obezite sorunu olmayan tip 2 diyabet hastaları için de oldukça güvenli ve etkili sonuçlar sağlayan tekniklerdir.
OBEZ OLMAYAN DİYABET HASTALARI İÇİN KULLANILIR
Bu iki metabolik cerrahi prosedürü birleşik bir tekniktir. Cerrahi tekniklerin üç ana hedefi bulunur. İlk olarak midenin açlık hissini kontrol eden ghrelin bölgesi alınır. İkinci olarak midenin boşaltılması hızlandırılır, böylece yiyeceklerin daha hızlı bir şekilde ince bağırsağa ulaşması, ince bağırsak hormonlarının daha kısa sürede harekete geçirilmesi ve bu sayede doygunluk hissinin oluşması sağlanır. Üçüncü olarak ise gastrik genişleme önlenir. Böylece, sleeve gastrektomiyle kalori alımı kısıtlanır ve sindirim sürecinin erken safhasında ince barsağın ileum bölgesine giren gıda maddesinin pozitif hormon düzeyleri artırılır. Pozitif hormon düzeyinin artması ile insülinin etkisi artar aynı zamanda doygunluk hissinde ve gıdayı sindirmede de farklılıklar oluşturur.
TRANSİT BİPARTİSYON İLE DİYABET KONTROLÜ NASIL SAĞLANIR?
Transit bipartisyon (TB) operasyonu ile duodenum devre dışı bırakılmaz, sadece bu bölüme gıda geçişi kısıtlanır. Bununla birlikte TB, özellikle obez tip 2 diyabet hastalarında oldukça etkili bir uygulamadır. Bu teknikle uygulanan operasyonda ince bağırsak ile kalın bağırsak arasındaki bağlantı noktasından belirli bir uzaklıktaki ince barsak kısmı kesilerek mide çıkımına yakın yere anastomoz edilir. Bu sayede gıdanın ince bağırsağa direkt geçmesi sağlanarak emilimi azaltılır. Böylece hastaların hem fazla kilolarından hem de diyabet rahatsızlığından kurtulması sağlanır.