Evet, bu bayram mesajımız bu. Bayram geldi Hoş geldi. Şimdiden İlk Sabah Kahvaltısının saldırı planını hazırlayanları görür gibiyim. Sucuk, kaymak… Gibi hazırlıklara başlandı. Misafirler içinde yeterince çikolata, şekerleme, lokum gibi şekerli gıdalar depolandı. Keyifle ziyaretler yapıp, eş, dost, akraba sohbetlerine dalacağız. Habire, çay, kahve, tatlı, gazlı içeceklerle dolup, bol bol da ikram edeceğiz. Yani uzun yıllardır böyle davranmayı bayramın gereği gibi zannediyor, daha iyi nasıl yaparız diye düşünüyoruz. Halbuki hem kendimize hem de sevdiklerimize fark etmeden ciddi zararlar veriyoruz. Tembellikten vazgeçmeli, yeni ve sağlıklı usuller edinmeliyiz.
BU BAYRAM FARKLI OLMALI
İçecekler;
SU:
Her zaman sofraların en önemli içeceği Su' dur. Sıcakta sağlıklı bir Bayram için, günde en az 10 bardak su için. (Tabi Doktorunuz sizin için farklı bir öneride bulunmuyorsa). Mide Bağırsak düzeni yeniden düzenini değiştirecek. Uyum sağlamada en önemli madde az az sık sık içilen sudur.
ÇAY-KAHVE:
Muhteşem ikramlar. Özellikle dost ve misafirlerinize çeşitli Bitki çaylarını tatma fırsatı sunun. "En iyi kahveyi ben yaparım" iddiası dostlarınızın tansiyonunu ve çarpıntısını arttırmasın. Sizin haberiniz yokken ısrar nedeniyle fazla içilen kahveler Acil Servislerin dolmasına neden olabilir. Bir günde iki fincandan fazla kahve içmeyin, içirmeyin.
GAZLI İÇECEKLER:
Sindirim sistemini hemen çok çalıştırmaya çalışmayın. Yeniden sabah-öğle-akşam yemek sistemine geçerken gaz yükünü arttırmayın. Gazlı içince sindirim daha kolay olmaz. Özellikle reflü, bağırsak hastalığı, kabızlığı olanlar daha fazla rahatsız olabilirler. Ayrıca özellikle şekerli gazlı içecekler hem çok çabuk acıktırdıkları, hem de çok kalorili olduklarından şişmanlığa neden olabilirler.
Suyun yerini hiçbir şey tutmaz. Unutmayın.
YİYECEKLER:
Az az yiyin, sık sık yiyin. Şekerlilerden sakındığınız kadar "Tatlı Bir Hayatınız olabilir".
Yağlı ve kızartmalara saldırmayın.
Katı yağ kullanılan gıdaları yapmayın, yemeyin, yedirmeyin. Sıvı ve bitkisel yağlar tercihiniz olsun.
Meyve ve sebzeleri öksüz ve yetim bırakmayın. Onlarla da bayramlaşın, bayramsofralarınızdan eksik etmeyin. Her şey tadında, Her şey ayarında.
UYKU:
Mutlaka uykunuzu alın. Kısa geceler nedeniyle uyku açığı yaşayanlar mutlaka yeterince uyusun.
Dikkat dağınıklığı nedeniyle gerek trafik kazaları, gerekse ev kazalarına neden olmadan tedbirinizi alın.
SABIR:
Sihirli kelime bu. Ramazan ayında bedensel, ruhsal ve sosyal olarak sabırımızın artması gereken bir ay. Bayramda ilk kez kullanma imkanı bulun. Sofrada, misafirlikte, Trafikte, her yerde her zaman Sabrınızı geliştirin ve kullanın. Haydi Bakalım Bayramı Bayram Tadında yaşamaya….
ARAÇLA UZUN YOL SEYAHATİ YAPANLAR:
Araç bakımınızı yaptırın. Kendi yağınıza suyunuza bakarken araçları ihmal etmeyin. Lastik bakımı,kontrolü, fren bakımı,takip mesafesi, aşırı hız, yorgunluk, uykusuzluk konularının kazalara neden olduklarını unutmayın. Hastalıklarınıza kafa tutarak direksiyonda kalmaya çalışmayın. Hem kendi hem başkalarının hayatlarıyla oynamayın.