İnsan vücudunda eklemlerin oldukça fazla önemi vardır. Eklem ağrıları ise her dönem bireylerin karşısına çıkabilir. Vücuttaki en büyük ekleme sahip bölgelerden biri de kalça kısmıdır. Kalça kısmı da çeşitli ters hareketler, gerilme ve kilo gibi durumlardan dolayı ağrılar yapabilir. Peki, kalça ağrısı neden olur? Sabah.com.tr olarak özel olarak derlediğimiz içeriğimizde bu sorunun nedenine ve kalça ağrısı belirtilerine yanıt verdik…
Kalça ağrısının bazı nedenlerini ve tedavi yöntemlerini sizler için hazırladık.
Kalça ağrısı nedenleri:
Kalça kırılması
Özellikle yaşlı insanlarda sıklıkla görülen kalça kırılması genç bireyler de de görülebilir. Kalça kırılmasının başlıca nedenleri arasında yaşı ilerlemiş kişilerde kemiklerin incelmesi ve zayıflaması neden oluyor. Genç insanlarda ise o bölgenin üzerine sert bir şekilde düşmek neden oluyor.
Kalça kireçlenmesi
Kalça da oluşan kireçlenmelerde yaş ilerledikçe ortaya çıkan problemler arasındadır. Kalça kireçlenmesi de kalça ağrılarına neden olur. Aynı zamanda kalça ağrısının en yaygın nedenlerinden biridir.
Yaşlanma
Kalça üzerinde bulunan kıkırdakların zaman içinde hasar görmesiyle ortaya çıkan durumdur. Bu bölgede kemiklerin birbirine baskı yapması ve kemiklerin birbirine sürtmesi ile bu rahatsızlık ortaya çıkar.
Osteonekroz
Kemiği besleyen damarların doğrudan veya dolaylı hasarı sonucu kemik ve kemik iliğinin iskemik nekrozuyla ortaya çıkan durumdur.
Kalça ağrıları nasıl tedavi edilir?
Kalça ağrılarının tedavileri 3 farklı şekilde yapılır. Bunları yapmak için tabi ki doktor desteği almak şarttır. Kendi başınıza yapmaya çalışacağınız bir tedavi yöntemi daha ağır sakatlıklara yol açabilir. İşte o tedaviler:
Ameliyat olmak
Bu seçenek aslında kalça tedavilerindeki en son seçenektir. İlaç tedavisi ve Egzersizlerin yetersiz kaldığı zamanlarda ameliyat olma seçeneği ortaya çıkar.
Egzersizler
Kalça probleminde uygulanan en uygun tedavi yöntemi egzersizlerdir. Yapılan egzersizler sayesinde o bölgedeki kasları kuvvetlendirilerek kalça sakatlıkları riskini azaltır.
İlaç tedavisi
Bu tedavi yöntemi de ameliyattan önce tercih edilen tedavi yöntemlerindendir. Hem egzersiz hem ilaç tedavileri ile o bölgedeki kaslar güçlendirilmeye çalışılır.