Özellikle yeşil Çin çayı, en sık tüketilen Çin çayı türüdür. Taze bir aromatik lezzete sahip olan yeşil Çin çayı, vücuda sağladığı faydalarla da öne çıkmaktadır. Ateşlenme sürecinden geçtikten sonra fermente olmamış Çin çayı yeşil çay olarak adlandırılırken bu çay, özellikle anti alerjik etkileriyle dikkat çekmektedir. Bunun yanı sıra kırmızı çayın cilde, beyaz çayın sindirim sistemine çeşitli faydaları bulunmaktadır.
Çin çayının faydaları
Özellikle alerji mevsiminde tüketilen Çin çayı, mevsim geçişlerinde meydana gelen alerji probleminin etkilerini azaltır. Anti alerjik etkisi yapılan araştırmalarla kanıtlanmış olan Çin çayının bu etkisi, epigallokateşin gallat (EGCG) bileşimi açısından zengin olmasından kaynaklanır.
Yeşil Çin çayının içerisinde bol miktarda bulunan antioksidanlar, göz dokularına nüfus ederek antioksidan aktiviteleri destekler. Kateşinler ise göz dokularındaki muhtemel tehlikeleri absorbe eder.
Yüksek kolesterole neden olan yağlı gıdalar, kalpte meydana gelmesi muhtemel komplikasyonları tetikler. Özellikle işlenmiş gıdalar gibi sağlık açısından zarar teşkil eden gıdaların tüketimi halinde, bu gıdalar sebebiyle yükselen kolesterol düzeyini dengede tutabilmek için Çin çayı tüketilmesi önerilir.
Siyah çay, dişleri karartma özelliği ile bilinir. Fakat Çin çayı için aynı durum söz konusu değildir. Çin çayı, diş sağlığına zarar vermesinin aksine, oldukça faydalıdır.