Yaprak sarma olarak bilinen ve ülkemizde 7'den 70'e çok sevilerek tüketilmesinin yanı sıra, Türk mutfağına dair de uluslararası bir marka değeri taşıyan asma yaprağı, içerisine farklı türleri bulunan ve ''iç pilav'' olarak adlandırılan pirincin sarılması ile yapılan yemek ile oldukça sevilen bir yiyecektir. İçerisinde yoğun miktarda bulunan A vitaminin yanı sıra lifli yapısı ile, asma yaprağının insan sağlığına olan etkileri ise şu şekilde sıralanmaktadır ;
- İçeriğinde bulunan en yoğun vitamin olarak dikkat çeken A vitamini ile, göz sağlığı üzerine büyük etkisi vardır
- Lifli yapısı ile mide bağırsakta kolay sindirilirken, ayrıca sindirim sistemini düzenler
- Asma yaprağının kaynatılarak içilen suyu kanı temizlemesi ile birlikte varis oluşumunu engeller
- Demir minerali bakımından oldukça zengin olan asma yaprağı, anemiyi önlediği gibi kan ve damar yollarının açılmasını da sağlar
- Tarih boyunca en fazla kullanım alanlarından birisi olarak enfeksiyon kapmış veya kapmaya müsait açık iltihaplı yaralara, asma yaprağının kaynatılıp yaranın hava almayacak şekilde kapatılması olmuştur. Bu özelliği ile açık yara üzerinde iltihap kurutucu özelliğe sahiptir
- Yoğun miktarda vitamin içermesinden dolayı, bağışıklık sistemini özellikle soğuk kış günlerinde erken ve geç yaşlardaki kişilerde güçlendirir ve soğuk algınlığı ile grip gibi hastalıklara karşı korur