Likopen şu anda gıdada ölçülen en güçlü antioksidandır ve kanser, kalp hastalığı ve maküler dejenerasyonun önlenmesinde rol oynadığı düşünülmektedir. Likopenin oynadığı koruyucu rolün ne kadar büyük olduğu, halen bilimsel çalışma kapsamında olan tartışmalı bir konudur. Likopen, birçok meyve ve sebzeye kırmızı rengini veren karotenoiddir, fazla miktarda likopen yemek, cildin ve karaciğerin sarı bir renge sahip olmasına neden olabilir. Diğer karotenlerin aksine, likopen A vitaminine dönüşmez.
Likopen, karotenoid ailesinde bir antioksidandır. Antioksidanlar, vücudunuzu serbest radikaller olarak bilinen bileşiklerin neden olduğu zararlardan korur. Serbest radikal seviyeler antioksidan seviyelerden fazla olduğunda, vücudunuzda oksidatif stres yaratabilirler. Bu stres, kanser, diyabet, kalp hastalığı ve Alzheimer'ler gibi bazı kronik hastalıklarla bağlantılıdır. Araştırmalar, likopenin antioksidan özelliklerinin serbest radikal seviyelerinin dengede kalmasına yardımcı olduğunu ve vücudunuzu bu koşulların bazılarına karşı koruduğunu gösteriyor.
Ek olarak, test tüpü ve hayvan çalışmaları, likopenin vücudunuzu pestisitler, herbisitler, monosodyum glutamat (MSG) ve bazı mantar türlerinin neden olduğu zararlara karşı koruyabileceğini göstermektedir.
LİKOPEN HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?
Domates
Domates salçası, domates sosu, domates püresi.
Ketçap
Pembe greyfurt
Karpuz